Na Međunarodni dan starijih osoba, zagrebački Zrinjevac bio je domaćin 13. Gerontološkog tuluma. Velik odaziv starijih i mlađih dokaz je da su Zagrepčani itekako socijalno osviješteni građani.

Građani su s velikim zanimanjem promatrali štandove koje su postavili zagrebački domovi za starije i nemoćne. Iako je službeno otvorenje 30. rujna trebalo biti u 12 sati, kašnjenje Milana Bandića zapravo je bilo dobrodošlo. Za vrijeme koje se čekalo gradonačelnika, dvije plesne skupine Super Grannys i Atomic dance factory izvele su nastup koji je bio potpuni hit među svim generacijama.

Nakon gromoglasnog pljeska koji su dobili plesači, Bandić je rekao nekoliko uvodnih riječ i zahvalio se svima, posebno starijim osobama, na dolasku.

Nakon toga, Gerontološkog tuluma je nastavio po planu i programu, gradonačelnik te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna odgovarali su na pitanja novinara.

Na pitanje o tome kad bi mogao u mirovinu, gradonačelnik je odgovorio u svom stilu. “O tome će odlučiti dragi Bog. Ako se Bog smiluje, ja nikada neću biti u mirovini”, rekao je Bandić.

O životu starijih i socijalno ugroženih u Zagrebu, novinarima je govorila Višnja Fortuna. “Tri tisuće kuna mjesečno je nekakav prosjek za mjesto dom u Zagrebu. Kad pogledate ostatak hrvatske, ta brojka se kreće, po nekima, između 4 i 8 tisuća kuna”, rekla je Fortuna te dodala kako želi da inspektori resornog ministarstva češće idu u kontrole kako bi se bolje zaštitili korisnici.

“Cijene se u Zagrebu mijenjati neće ili će porast biti minimalan. Grad Zagreb će u svakom proračunu planirati sredstva za ljude u domu, kao što je to radio i do sada”, zaključila je Fortuna.