Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak se u Mostaru odvojeno susrela s Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana u Mostaru fra Ikom Skokom te se prošetala povijesnom starom jezgrom grada i Starim mostom, a građani su je srdačno pozdravljali pljeskom i skandiranjem u oba dijela grada.

Predsjednica Grabar Kitarović se s najprije s Ljubićem i dužnosnikom HNS-a Josipom Merdžom susrela u mostarskome hotelu Mepas, gdje su razgovarali sat vremena.

Nakon sastanka predsjednica nije davala izjave, a pred hotelom ju je čekalo dvjestotinjak građana koji su je pozdravili pljeskom i ovacijama. Ona se rukovala s velikim brojem građana koji su joj poručivali da samo nastavi voditi Hrvatsku kao i do sada.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić ocijenio je kako predsjednica Kolinda Grabar Kitarović podupire Hrvatski narodni sabor i inicijative kojim inzistira na jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda jer su sada u diskriminiranome položaju.

“Nikome nije više stalo da BiH ubrzano ide prema euroatlantskim integracijama nego što je to stalo Hrvatima. Zato EU i NATO želimo dovesti ovdje da nitko ne bi iz ove države trebao odlaziti, a posebice ne Hrvati. U tome dijelu imamo potporu RH, napose predsjednice”, rekao je Ljubić novinarima.

Pojasnio je da se HNS zauzima za preustroj Bosne i Hercegovine te je predsjednicu upoznao s time kako se Hrvatima priječi mogućnost izbora političkih predstavnika te ih se diskriminira i ekonomski.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se zatim u biskupskom ordinarijatu u Mostaru susrela s mostarsko-duvanjskim biskupom msgr. Ratkom Perićem, a poslije u Franjevačkom samostanu u Mostaru s gvardijanom fra Ikom Skokom.

Hrvatska predsjednica je zatim prošetala povijesnom jezgrom grada i prešla preko Staroga mosta. Jedan od skakača je izveo skok s 24 metra visokog Staroga mosta koji se izvija iznad rijeke Neretve. Pljeskom su je pozdravili brojni građani, kao i brojni turisti koji dolaze posjetiti ovu kulturnu znamenitost.

U popodnevnim satima predviđeno je druženje s građanima u mostarskoj Gradskoj kavani, a u rektoratu Sveučilišta u Mostaru susret s rektoricom dr. sc. Ljerkom Ostojić.

(Hina)