Vedrana Gujić nije samo gradska zastupnica u Zagrebačkoj Skupštini, nego i predsjednica Mladih Europskih liberala, pa smo s njom u drugom dijelu intervjua razgovarali i o liberalnoj ideologiji.

Ne mislite da su kapitalisti protivnici prava homoseksualaca?

“Ne, mislim da se i ekonomski odnosi trebaju temeljiti na ravnopravnosti i slobodi izbora.”

A što onda mislite o sloganu zagrebačkog Pridea koji je podijelio i našu gay zajednicu?

“Zagrebački zadnji pride je bio prilično diskutibilan, ali to je standardno za takve skupove da imamo raznovrsne ideološke skupine od anarhista, socijalista pa sve do ljubitelja životinja. Mislim da može podijeliti gay zajednicu i bilo koji koji društveni skup na kojem postoje ljudi različitih ideja.”

Upravo to pitam, je li Prideu zato trebao ovaj slogan s Antifašizmom. Bi li skup možda bez toga bio masovniji?

“Bile su dvije sporne ideje, osim fašizma kao jednog higlighta, koji se može povezati s borbom protiv bilo kakvog radikalizma, bilo je tamo i anarhističkih slogana i pripadnika Živog zida koji se bore protiv deložacija, tako da je bila mješavina različitih političkih ideja i ideologija. Osobno se ne slažem s tim malim političkim skupinama, ali ono što je osnovno, mislim da su tamo svi bili zbog onoga što je osnovno u programu Pridea, a to je borba za ravnopravnost LGTB zajednice. I bez obzira što svi stupamo pod različitim političkim zastavama, ako smo na Prideu, onda znamo koja
je temeljna poruka.”

A koja je temeljna poruka?

“Ravnopravnost.”

A što mislite o pravima životnih partnera da mogu posvajati djecu?

“Ja se slažem s njihovim pravom da posvajaju djecu. Svako dijete koje odrasta u obitelji koja je ispunjenja ljubavlju, odrastati će kako treba. Najveća je zabluda kako će gay parovi odgajati gay djecu. To je kranje deplasirano.”