Vojvođanski tajnik za financije Zoran Radoman pozvao je u petak srbijansku vladu da donese odluku o dokapitalizaciji “Tesla štedne banke” u Zagrebu, jer bi njezinom prodajom, kako je ocijenio, Srbija izgubila mogućnost gospodarski pomagati Srbima koji se žele vratiti u Hrvatsku, prenijela je agencija Beta.

“Tesla banka” u Zagrebu osnovana je kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom potporom omogućiti održiv povratak srpskih izbjeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih poduzeća. Projekt je iniciralo Srpsko narodno vijeće.

Radoman je na konferenciji za novinare u Novome Sadu rekao da je samo pitanje političke volje hoće li će srbijanska vlast donijeti odluku o dokapitalizaciji “Tesla banke” ili neće.

“Eventualna prodaja ‘Tesla banke’ nije dobar potez jer tako Srbija gubi mogućnost pomoći Srbima koji se žele vratiti u Hrvatsku, u smislu dobivanja kredita, posla i stjecanja ekonomske neovisnosti kao osnovnog preduvjeta za život u Hrvatskoj”, naveo je Radoman.

Prema njegovim riječima, jedini zainteresirani kupac ‘Tesla banke’ je tvrtka RTB kapital iz Novog Sada, koja ima većinski ruski kapital i koja za tu banku nudi 1,2 milijuna eura.

“Ako prodaja uspije, i pokrajina i Republika će izgubiti po milijun eura osnivačkog kapitala, jer je naš ukupni osnivački kapital 3,2 milijuna eura. Pored toga, Srbija će izgubiti i 500.000 eura kredita koje je Fond za razvoj Srbije odobrio Tesla banci i uplatio u srpnju ove godine”, rekao je Radoman.

On je ocijenio, kako prenosi Beta, da Srbija vodi “nekonzistentnu” politiku prema “Tesla banci” pošto joj je u srpnju, nakon neuspjele prodaje te banke, dala pola milijuna eura kredita, a sada je hoće prodati.

Početkom rujna srbijansko Ministarstvo financija je priopćilo da ponuđeni biznis plan uprave banke za Srbiju nije prihvatljiv.

“Ponuđeni biznis plan nas nije zadovoljio”, rekao je ministar financija Dušan Vujović.

Kako su prenijeli srbijanski mediji, novi biznis plan trebao bi uvjeriti srbijansku vladu, koja do konca godine planira ponoviti prodaju svog dijela kapitala u “Tesla banci”, koji se procjenjuje na dva i po milijuna eura, da se novac racionalno troši.

Dosadašnja ponuda nije privukla ozbiljnijega kupca jedine srpske banke u Hrvatskoj.

Srbijanska vlada ima trećinu kapitala, dok je Pokrajina svoj udio u “Tesla banci” prodala.

(Hina)