Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je u petak da će mađarska policija od idućeg tjedna poduzimati oštrije mjere protiv vala migranata koji su se, po njegovim riječima, pobunili protiv vlasti, zauzeli željezničke postaje i odbijaju se registrirati.

Mađarska, za izbjeglice ključna tranzitna zemlja na putu prema bogatijim i velikodušnijim zemljama Europske unije poput Njemačke ili Švedske, ubrzano podiže ogradu duž granice sa Srbijom kako bi, kada s početkom listopada bude završena, zaustavila priliv izbjeglica.

Više od 170.000 izbjeglica ušlo je u Mađarsku iz Srbije ove godine. Većina ne želi biti registrirana u Mađarskoj bojeći se da tu ne bude zadržana ili kasnije vraćena u Mađarsku kao prvu zemlju u kojoj su registrirani te trenutačno koriste spremnost Austrije i Njemačke da ih prihvate.

“S obzirom da se suočavamo s pobunom ilegalnih migranata, policija dobro obavlja svoj posao, bez upotrebe sile”, kazao je Orban nakon susreta s Manfredom Weberom, čelnikom konzervativne Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, javlja agencija Reuters.

“Zauzeli su željezničke postaje, odbijaju dati otiske prstiju, neće surađivati i ne žele poći na mjesta na kojima bi dobili hranu, vodu, druge potrepštine i medicinsku skrb”, ustvrdio je Orban ocijenivši da su se “oni pobunili protiv mađarskog pravnog poretka”.

Mađarski premijer je najavio da će od 15. rujna, kada na snagu stupe stroži zakoni o imigraciji, migranti koji budu ilegalno prelazili mađarsku granicu biti uhićivani.

“Od 15. rujna mađarske vlasti neće opraštati ilegalan prelazak granice”, kazao je Orban.

U Mađarskoj su u utorak doneseni novi zakoni prema kojima je ilegalni prelazak granice kriminalno djelo koje može biti kažnjeno sa do tri godine zatvora. Rezanje ograde može se kazniti s do pet godina zatvora, navodi agencija dpa.

Mađarska poduzima intenzivne napore na blokiranju izbjeglica na granici sa Srbijom pa je tako ministar obrane Istvan Simicsko kazao u petak da je 3.800 vojnika poslano u pograničnu zonu kako bi se ubrzalo podizanje 175 km duge ograde koja će se protezati jednim dijelom granice, dok je ostali dio osiguran bodljikavom žicom.

Simiczko je za mađarski kanal TV2 izjavio kako će vojska pomoći osigurati granicu. “Trebamo jaču obranu na granici, ograda sama nije dovoljna”, kazao je.

Mađarski parlament trebao bi 21. rujna odlučiti o tome hoće li dopustiti vojsci da zajedno s policijom patrolira duž granice.

Premijer Orban također je pozvao EU da pomogne Grčkoj, prvoj zemlji EU-a u koju pristižu migranti, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana, te da se što prije donese odluka o raspoređivanju europskih snaga na grčkoj granici koje bi pomogle grčkim vlastima u provođenju europskog zakona.

(Hina)