Iako je 2016. godina već na izmaku, gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport tek je nedavno objavio natječaj za dodjelu financijskih potpora vrhunskom sportu.

Natječaj još uvijek traje i svaki vrhunski sportaš i klub u kojem on trenira može poslati svoj plan priprema za 2016. godinu pa će mu program možda biti i odobren i novci isplaćeni na isteku iste. Iako je zamišljeno da ih dobije na početku.

Osim što s raspisivanjem natječaja debelo kasne, u uredu pročelnika Ivice Lovrića očito su zaboravili i računati jer su natječaj raspisali na iznos koji je manji za 80 tisuća kuna od onoga što je predvidjela i izglasala Gradska skupština još prošle godine kada su usvajali i proračun za ovu godinu.

Iako je Skupština predvidjela u proračunu iznos od 30 milijuna kuna, Lovrićev ured je natječaj raspisao za 14 920 tisuća kuna. Prvih 15 milijuna kuna su raspodijelili na natječaju koji je raspisan u svibnju, ali tada, prema obrazloženju gradonačelnika, nije bilo prijavljeno dovoljno projekata koji bi zadovoljili kriterije stručnjaka iz gradske uprave.

Možda ti stručnjaci iz gradske uprave nisu čuli za kvart Dubrava u kojeg su ovog ljeta nakon toga natječaja sletjele olimpijske medalje.

A u medijima smo svi mogli čuti ispovijesti naših osvajača odličja kako se žale na loše uvjete pripreme i nedostatak financijskih sredstava.

Netko će sada pomisliti kako je u redu da se novci isplate tek nakon što sportaši dobiju medalje. No, ovaj program je zamišljen kako bi se vrhunski sportaši, koji su medalje i prvenstva već osvajali, mogli kvalitetno pripremiti za ovu, već isteklu sportsku sezonu.

Podsjetimo, olimpijski pobjednik Josip Glasnović i njegova supruga požalili su se novinarima kako su cijele godine tražili hrvatske sponzore, ali ih nisu našli. Olimpijski pobjednik je i nezaposlen i da nije uskočila talijanska Beretta, pitanje je bi li uopće na Olimpijadu otišli.

Možda Glasnović i supruga nisu čuli za Ivicu Lovrića koji je čuvao 15 milijuna kuna jer u Zagrebu nije vidio vrhunskih sportaša na koje ih može potrošiti.

Ako nije zauzet Svjetskim kupom, možda bi mogao napisati projekt svojih priprema i treninga za ovu godinu jer natječaj za potporu vrhunskih sportaša za 2016. godinu traje još do 27. listopada. Tako da bi, ako na natječaj ne bude prigovora, mogao dobiti novce za treninge i streljivo koje je ispucao prije devet mjeseci do Božića.

Stroge kriterije Lovrićevog ureda nije zadovoljio očito ni hokejaški klub Medveščak jer im, plaće, kao što je poznato, za ovu godinu kasne zbog čega je njihov čelnik zaradio i suspenziju KHL lige.

A onih 80 tisuća kuna što je iz gradskog proračuna nestalo od akta gradonačelnika do raspisivanja natječaja, valjda će se znati opravdati.