zna.hr

Rebalans proračuna, parkovi, fontane, Uber i Holding samo su neke od tema koje sačinjavaju dnevni red 46. sjednice Gradske skupštine koja je započela danas.

Tako je većinom glasova prihvaćen rebalans gradskog Proračuna od 145 milijuna kuna, čime je gradska blagajna sada “teška” 8 milijardi i 800 milijuna kuna.

Rasprava o tome ipak je bila relativno kratka jer su zastupnici energiju ispucali na temi koja je prethodila rebalansu – izvješću o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Na dnevni red skupštine tek treba doći izvještaj o poslovanju Zagrebačkog holdinga za isto razdoblje.

No, u ovom trenutku poznate su samo informacije koje je jučer objavila predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban. Najveće gradsko poduzeće ostvarilo dobit od 149 milijuna kuna što je bolje nego u istom razdoblju prošle godine.

Aktualni sat

Pomalo uspavanu atmosferu na sjednici, kao i na aktualnom satu prodrmali su Sandra Švaljek pitanjem o otpadu te SDP-ov Tin Pažur pitanjem o Britanskom trgu.
“Jeste li vi sposobni riješiti problem otpada u Zagrebu” – pitala je gradonačelnika njegova nekadašnja zamjenica, sada nezavisna skupštinska zastupnica Sandra Švaljek.

Pritom je podsjetila na brojne ilegalne deponije koji po gradu niču poput gljiva, ali i prenatrpane kontejnere za otpad što je, kaže, posljedica Bandićeve odluke od početka kolovoza, prema kojoj je u većini gradskih četvrti broj tjednih odvoza otpada smanjen s tri na dva.

Konkretan odgovor na pitanje od Bandića nije dobila, no zato ju je počastio ironičnim komentarom: “U 16 se godina po pitanju otpada nešto napravilo jedino u onih 6 mjeseci kada mi je Švaljek bila zamjenica”. Za divlje deponije, pak, Bandić okrivljuje nesavjesne građane koji, pod okriljem noći, krupni otpad odlažu tamo gdje ne bi trebali.

Zastupnika Tina Pažura pak, zanimao je Britanski trg, na kojem bi između ostalog uskoro trebala biti izgrađena i fontana.

-Jedna od zgrada u blizini Britanca već sedam godina nema priključak na vodovodnu mrežu iako njezini stanari još od 2009. godine pokušavaju riješiti taj problem, dok se za gradnju novih fontana uvijek nađe i vremena i novca – primijetio je Pažur.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako će cijeli Britanski trg biti uređen, kao i park prema Zelengaju koji sada uglavnom služi kao parkiralište.

-Biti će uređene klupe, šetalište i još štošta nešto dok će broj parkirnih mjesta biti smanjen. Da, bit će i fontana – opisao je Bandić koju slučaj zgrade bez plina nije komentirao.

Na dnevnom redu je i izmjena Odluke o autotaksi prijevozu kojem bi se dokinula zabrana izdavanja novih licenci. Time je Uberu i drugim sličnim platformama u ovom trenutku praktički onemogućen legalan ulazak na zagrebačko autotaksi tržište.

Podsjetimo, zabrana izdavanja licenci donesena je kako bi se “uvelo reda”. Barem je tako odluku pravdao gradonačelnik.

Oporba je, s druge strane, tvrdila da se radi o pogodovanju starim zagrebačkim taksistima okupljenima u udruženje Radio Taxi Zagreb.

Sada se, dakle, to ukida pa je za očekivati veći broj Uberovih vozača na gradskim prometnicama.