Business people at work

“Zaposlenici su poput prečki na ljestvama uspjeha. Ne ustručavajte se gaziti po njima!” – tako kaže 211. pravilo stjecanja Ferengija iz popularnih Zvjezdanih staza. Čini se da ta pravila vrijede i u Lijepoj našoj. Mobbing (zlostavljanje na radnom mjestu) može se naći na svakom koraku – u državnim ustanovama i poduzećima, njihovim lokalnim inačicama, a najviše, očekivano, u privatnim tvrtkama.

Žrtve mobbinga uopće ne moraju biti, što bi se očekivalo, “najslabije karike” – najstariji ili najmlađi zaposlenici, oni s određenim manama, invaliditetom i sl. Žrtvom mobbinga može postati bilo tko – bez obzira na spol, dob, stručnu spremu, imovinski status i ostalo.

No, dok mobbinga, rekli smo, ima na posvuda, nema ga tamo gdje bi ga trebalo biti – na sudovima. Tromost i korumpiranost našeg pravosudnog sustava, strah zlostavljanog pojedinca od gubitka posla, sramote ili gubitka parnice, nemogućnost plaćanja skupih odvjetničkih usluga, ali i teška dokazivost mobbinga – najčešći su razlozi tome.

Osim toga, rijetko koji sudac će, u slučaju tužbe za mobbing, presuditi u korist tužitelja. Tako će, naime, otvoriti pandorinu kutiju, omogućiti nekome drugome da se u sličnom slučaju poziva na njegovu presudu. Kada bi tako bilo, zlostavljači bi počeli padati na sve strane. Kao što je dolijao, barem u medijima, onaj manijak, vlasnik Boso trgovina.

Suze, tuga, depresija, grčevi u želucu, gubitak apetita, gubitak volje za životom, a kasnije i zdravstveni problemi – sve su to posljedice mobbinga. Za obitelj čiji je član zlostavljan na poslu one su još i gore. Pate tada svi, pati brak/veza, pate djeca.

Priče su razne, ali na koncu sve se svede na isto, na zlostavljanu ili zlostavljanoga, i na zlostavljača – najčešće moćnika ili nekoga iza koga stoji moćnik. A tko u Hrvatskoj moćnicima nešto može?! Ta, ne mogu im ništa ni pravosudni organi.

Glavni problem, rekao je nedavno jedan sudac, što u Hrvatskoj ne postoji pravo tržište rada. U zapadnim zemljama gdje je nezaposlenost mnogo manja, zaposlenik, ako dođe do zlostavljanja ili bilo kakvog nezadovoljstva, lako ode u drugu tvrtku. Kod nas ta mogućnost gotovo da i ne postoji. Sretan si da imaš bilo kakav posao. Kada se tome pridodaju krediti, dugovi, blokade i ovrhe – pitanje je može li si itko u ovoj državi dopustiti davanje otkaza?! A zlostavljači to jako dobro znaju i debelo koriste.

Zato ćemo na ovom portalu svakoga petka donositi anonimne priče zlostavljanih, priče ljudi koji samo žele raditi i za to biti plaćeni. Priče onih kojima je to onemogućeno, koji na posao idu s grčem u želucu, koji bi otišli, a ne mogu, ili ne žele popustiti zlostavljaču. Priče onih kojima za borbu protiv zlostavljača predstoji borba protiv tromog i korumpiranog pravosudnog sustava, protiv nezainteresiranih političara i medija, protiv straha i prijezira. Nadamo se da ćemo tako potaknuti i Vas da se javite – da zlostavljačima kažemo DOSTA!!