Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održava se danas od 16 do 18 sati, u prostorijama Doma kulture Galženica u Velikoj Gorici. 

Riječ je o nastavku uspješne suradnje Zaklade Ana Rukavina s gospodinom Mariom Dilberovićem koji je već inicirao i pomogao u organizaciji dvije akcije upisa u Registar.

Ranije akcije na inicijativu g. Dilberovića održane su 2014. godine, prva u Velikoj Gorici te druga na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Ovu akciju održat ćemo uz financijsku podršku Zagrebačke županije koja nam je putem Javnog natječaja dodijelila sredstva za projekt „Lijek je u nama“ na području Zagrebačke županije.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), šansa za život dana za 64 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.