Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Gorana Janče iz Unitovca u Osiječko-baransjkoj županiji proglašeno je najboljim OPG-om u Hrvatskoj za 2015. na svečanosti u petak navečer na obiteljskom imanju Jose Skelina u Drinovcima kod Drniša, a priznanje je uručio predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Premijer je rekao kako Hrvatska ne može ukinuti uvoz hrane, ali je i poručio da u Hrvatskoj nije mjesto GMO poljoprivrednim proizvodima.

„Ne možemo ukinuti uvoz hrane kako je to netko rekao prije tjedan dana, da će se obračunati sa prekomjernim uvozom hrane. To ne možemo jer mi smo članica Europske unije“, istaknuo je Milanović obraćajući se nazočnima na svečanosti u Drinovcima kod Drniša.

Naglasio je kako Hrvatska uvozi, ali isto tako može i izvoziti hranu, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) omogućavaju napredak u proizvodnji hrane.

„Država pomaže koliko može, imamo neku reputaciju koju gradimo, dorađujemo i čuvamo je. Jedan od, neću reći stupova, ali elemenata te reputacije je da smo država bez GMO proizvoda i to ćemo ostati, jer tome u Hrvatskoj nije mjesto i ne treba nam to“, istaknuo je premijer Milanović.

Tamo gdje o tome (GMO) “ovisi prehrana ljudi i opstanak i nekakve velike količine – neka im bude. Nama to ne treba“, dodao je.

U izjavi novinarima nakon svečanosti premijer Milanović rekao je kako je u proizvodnji hrane šansa Hrvatske u natjecanju s onima koji su još možda od nas malo bolji, ali raznovrsnost proizvodnje hrane, primjerice na Pelješcu, u Drnišu ili Dugom otoku, je jako važna.

„Te posebnosti su teži put jer toga nije bilo u socijalizmu, tada niste mogli kupiti dvije vrste maslinova ulja a sada ih imate stotinu (vrsta), a to je za sposobne ljude koji se odvaže napraviti korak više“, rekao je.

Izbor za najbolji OPG zove se “Zlata vrijedan”, a na svečanosti proglašenja najboljeg OPG-a s premijerom je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovina je rekao kako je izbor najboljeg OPG-a „Oscar hrvatske poljoprivrede“, dodavši da obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj „mogu stati uz bok naprednim farmerima u Europi“.

Prvoplasiranom u natjecanju za najblji OPG u Hrvatskoj u 2015. godini pripala je i novčana nagrada od 30.000 kuna.

Drugu mjesto u izboru najboljeg OPG-a za 2015. godinu pripalo je imanju obitelji Rodoljuba Džakule iz Sjeverovca u Sisačko-moslavačkoj županiji kojem je pripalo i 20.000 kuna, dok je trećeplasirano OPG Perice Anića iz Krasnog u Ličko-senjskoj županiji koji je dobio 10.000 kuna.

Izbor najboljeg OPG održava se drugu godinu za redom u organizaciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede u suradnji sa Hrvatskom zajednicom županija i Hrvatskom televizijom.

Ove je godine uvedena i nagrada mlada nada Hrvatske poljoprivrede a pripala je OPG-u Petra Turkalja iz Karlovačke županije, kojem je pripalo 10.000 kuna. A po izboru čitatelja Večernjeg lista nagradom jednogodišnje pretplate tog lista pripala je OPG-u Radenka Nazića iz Međimurske županije.

(Hina)