Zagreb širom otvara vrata poduzetnicima, osobito poduzetnicama, ali i inovatorima. Pred nama su dva odvojena, no ipak povezana skupa koja naš grad još čvršće ucrtavaju na europsku i svjetsku kartu metropola u kojima je poduzetništvo prepoznato ne samo kao važan dio ekonomije već i kao njen motor. U listopadu nas, naime, očekuje “EBAN Winter University konferencija”, dok je u travnju iduće godine na repertoaru “Kongres poduzetnica jugoistočne Europe”.

Zagreb će 29. i 30. listopada biti domaćinom konferencije poslovnih anđela “EBAN Winter University 2016”, koja će okupiti mlade inovatore, ali i investitore iz cijeloga svijeta. U sklopu konferencije održat će se i “Zagreb Connect startup natjecanje” na koje se prijavilo 150 startup timova iz Europe i svijeta. Od prijavljenih, 110 ih je zadovoljilo kriterije, no u finale ih je ušlo samo 20 – 12 iz Hrvatske, 3 iz Slovenije te po jedan iz Bosne i Hercegovine, Irske, Danske, Velike Britanije i s daleke Jamajke.

Osim bogatog nagradnog fonda za najbolje i najkreativnije starupove (preko 100 tisuća eura), mladim inovatorima i poduzetnicima pružit će se prilika razgovarati s ljudima koji su ne tako davno krenuli njihovim stopama, a danas imaju milijune dok je bez njihovih inovacija život gotovo nezamisliv. Konferenciji u Lisinskom, primjerice, nazočit će izraelski poduzetnik i inovator Dov Moran čije ime stoji iza 40 patenata, između ostalog i USB memorije. Predavanje će održati i Lorenzo Grimaldi iz Sonyja, kao i svestrani Bruce Dickinson, najpoznatiji kao pjevač planetarno popularnih metalaca Iron Maiden. Tko zna, možda nakon svega padne i neka poslovna suradnja. Držimo palčeve mladim inovatorima!DSC05579

Nešto kasnije, na Dan žena iduće godine, Zagreb će ugostiti poduzetnice iz jugoistočne Europe. Na Kongresu, koji organiziraju Virtualni ženski poduzetnički centar i Grad Zagreb, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabarv Kitarović, bit će nazočno više od 600 poduzetnica iz Bugarske, Rumunjske, Kosova, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Cilj je razmjena iskustava, povezivanje i međusobna podrška poduzetnica. U Hrvatskoj su žene vlasnici preko 25 posto poduzeća, od kojih je polovica u Zagrebu tako da je namjera, istaknula je organizatorica Kongresa i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić, održavati ga svake godine. Do 2020. cilj je da to postane Kongres poduzetnica cijele Europe, a da Zagreb postane centrom ženskog poduzetništva.

Podsjetimo, Grad Zagreb već je i ranije krenuo s podrškom, kako poduzetnicima tako i starupovima i inovatorima. Na Zagrebačkom velesajmu uređuje se prostor koji će mladi poduzetnici i inovatori moći besplatno koristiti sve dok njihove tvrtke ne stanu na vlastite noge, a tu je i novčana pomoć za otvaranje obrta kao i pomoć za širenje istoga van granica Lijepe naše.