Zagrebačko kino Europa od rujna počinje novu sezonu i već u prvom mjesecu donosi pet novih filmova – nakon premijere na zatvaranju Festivala svjetske književnosti, od subote se nastavlja prikazivati novi film njemačkog redatelja Andreasa Dresena, “Dok smo sanjali”.

Radnja tog filma, koji se uspoređuje sa slavnim “Trainspottingom”, odvija se na periferiji Leipziga ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke, a prati četvoricu mladića prisiljenih snalaziti se u turbulentnom vremenu ponovno ujedinjene države, najavljeno je iz Kina Europa.

Od subote, 12. rujna na redovnom je programu i film “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, utemeljen na istinitom događaju iz 1988., kada je u bosanskohercegovačkim planinama među vukovima pronađen divlji dječak. Ispričan iz perspektive djeteta koje se prvi put suočava s civilizacijom, film postavlja pitanja o osobnom i nacionalnom identitetu, kao i o univerzalnosti potrebe za ljubavlju i pripadanjem.

Film “Cure”, novi uradak majstorice žanra ‘filma odrastanja’, francuske redateljice Celine Sciamma, u “Europu” dolazi 17. rujna. To je intiman i neklišeiziran portret mladih djevojaka iz predgrađa Pariza, koje prolaze kroz kompleksan period krize identiteta. Kino distribuciju ovog filma prati i humanitarna akcija, Zagreb Film Festival će kao distributer donirati tri kune od svake prodane ulaznice akciji “Korak u život”, koja dodjeljuje studentske stipendije mladima bez roditeljske skrbi.

Nagrađivani hrvatski film “Zvizdan” Dalibora Matanića u kinima počinje igrati 24. rujna. Autorov deveti dugometražni rad prvi je hrvatski film u programu prestižnog Festivala u Cannesu nakon 34 godine, gdje je i osvojio nagradu žirija u programu “Izvjestan pogled”. Bio je nagrađen s čak šest Zlatnih arena, a nedavno je odabran za hrvatskog predstavnika u kandidaturi za nominaciju za Oscara.

Istog dana u jesenskom repertoaru tog zagrebačkog kina pridružit će se i dokumentarac “Dolazimo u miru” Huberta Saupera, smješten u najveću afričku kontinentalnu državu – Sudan i prati dvije nacije koje dijele isti teritorij, među kojima se javljaju stalni sukobi i ratovi za zemlju i resurse.

U okviru rujanskog programa prikazuju se i četiri filma iz ciklusa “Rendez-vous au cinema”, organiziranog u dvadeset nezavisnih kina diljem Hrvatske, u sklopu Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. Prikazat će se filmovi “Francuski ministar” Bertranda Taverniera, “Lijepi dani” Marion Vernoux, “Vikendi” Anne Villaceque te “Cherbourški kišobrani” Jacquesa Demyja.

Kino Europa najavljuje jednaki intenzitet u listopadu – u koji uvodi pobjednik Berlinalea, “Taxi” iranskog redatelja Jafara Panahija i “Moja majka”’ Nannija Morettija, a bit će tu, među ostalim, i novo ostvarenje vodećeg grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, film “Jastog” te dobitnika Zlatne palme, film “Dheepan” Jacquesa Audiarda.

(Hina)