I dok se bura nakon nedjeljnog televizijskog nastupa zamjenice pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika Zrinke Paladino polako stišava, jer je pamćenje Hrvata često (i prečesto) kratkoga vijeka, za slučaj planirane izgradnje četiriju deveterokatnih nebodera tik uz zapani dio Parka Maksimir zainteresirao se USKOK.

Paladino je, podsjetimo, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2”, između ostaloga, optužila gradske oce, prije svega pročelnika Silvija Novaka, a (in)direktno i gradonačelnika Bandića, da su tvrtki “VMD”, unatoč njenom negativnom mišljenju, dali zeleno svjetlo za gradnju spomenutih nebodera. Napomenula je Paladino i kako na tom području prevladava niskogradnja, a sada bi se tamo gradili neboderi. No, njeno negativno mišljenje, kazala je, preinačeno je u pozitivno dok je bila na godišnjem odmoru, i to po izravnoj direktivi pročelnika Novaka.

1

“Najnoviji “slučajevi” nebodera na zapadnoj strani Maksimira, nadstrešnica na Cvjetnom trgu te fontana na Britancu samo su paradigma kako se radi u Gradu Zagrebu: “Daj predmet, ne brini, bit će to sve OK, znam ti ja tipa koji će to riješiti”. Istupi zamjenice pročelnika naravno da dovode u pitanje način funkcioniranja Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Bandićem i zapravo otvaraju mnoga pitanja o načinu i legalitetu donošenja odluka u Gradskoj upravi. Jedan od najvećih problema u gradu je nepostojanje bilo kakve suvisle razvojne strategije Zagreba, u gotovo svim segmentima gradskoga života, a pogotovo u području prostornog planiranja i razvoja grada. Očito je da se struka uopće ne sluša, odnosno vrlo često se i preskače u donošenju važnih odluka”tvrdi HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak.

14264234_569425896595578_7971859195787410403_n

Pozdravlja Stojak istup Zrinke Paladino i nada se, kaže, da će istraga USKOK doći do konkretnog rezultata. Moramo znati istinu, napominje, pa makar ispalo i da je sve bilo po zakonu i propisima.

“Stvari su vrlo jednostavne, za sve što je u sustavu uprave mora postojati trag, zna se tko je za koju razinu posla odgovoran i tko što predlaže, tko odlučuje. Tako funkcioniraju uređeni sustavi, tako mora funkcionirati i naš grad. Ako to nije slučaj trenutno, moramo ga takvim učiniti u budućnosti radi svih nas koji živimo u Zagrebu. Zamjenica pročelnika u posljednjih mjesec dana u svoja dva istupa, ukoliko se pokažu istinitima, ogolila je način na koji se u gradskoj upravi rješavaju stvari, a bojim se da to nisu jedini slučajevi takvog postupanja. Ono što me kao gradskog zastupnika pomalo smeta je činjenica da smo godinama suočeni s raznim informacijama o takvom načinu rada u upravi, ali se nitko nije javno usudio ništa reći. Zašto? Zar im javni interes nije bio stalno na prvom mjestu? Podsjetit ću samo da u trenutku kada sam kao gradski zastupnik javno izražavao protivljenje da se izrada GUP-a oduzima Zavodu za prostorno planiranje i daje nekom vanjskom ponuditelju preko natječaja, tada, koliko mi je poznato, nitko iz struke nije rekao niti riječ, niti se suprotstavio takvoj namjeri gradonačelnika. Isto tako, ne sjećam se da je itko iz struke stao u zaštitu građana nakon što su propale dvije javne rasprave o GUP-u, samo zato što gradska uprava nije htjela, ili bila sposobna, obraditi zahtjeve građana i u zakonskom roku uputiti GUP na usvajanje Gradskoj skupštini. Šteta, možda bi se stvari ranije pokrenule, ovako ispada da se birao trenutak za javni istup. Ali, kaže jedna stara narodna – “bolje ikad nego nikad”, jedino mi je žao vremena koje smo izgubili dok su “administracija i struka šutili”, a stvari nisu bile dobre niti tada”zaključuje Stojak.

10981208_10153363051186842_8172783825917369699_n

Kao i Stojak, SDP-ov gradski zastupnik Dominik Etlinger pozdravlja, kako čin Zrinke Paladino tako i istragu koju je započeo USKOK, no i on je kritičan prema selektivnosti i tromosti organa gonjenja.

“Redovito ukazujem na netransparentnost i štetnost pojedinih gradskih odluka. zalažem se i aktivno borim za očuvanje mnogih javnih gradskih prostora, od Cvjetnog trga do parka na Savici. Drago mi je da su nadležne institucije konačno reagirale na određene javne istupe po tom pitanju, ali moram primjetiti da to čine selektivno” – istaknuo je Etlinger.

Stanovnici Maksimira s kojima smo razgovarali apsolutno se protive gradnji bilo kakvih nebodera u njihovu kvartu.

Marija (45): “To je sve Bandićevo maslo. Njega i njegovih kumova. Netko si želi zaraditi pa se sjetio tik uz najljepši gradski par graditi nebodere. Cijena stanova bi, zbog pogleda i blizine zelene oaze, sigurno bila više nego da se neboderi grade negdje drugdje”.

Ivan (67): “Protivim se gradnji nebodera. Pa vidite li da su ovdje većinom obiteljske kuće. I ja živim u kući. Sada bi mi netko praktički u dvorištu izgradio grdosiju od devet katova?! Nema šanse, samo preko mene mrtvog”.

Marko (26): “Vjerojatno se radi o nekakvom dealu Bandića i njegovih s gazdama te tvrtke koja bi gradila nebodere. Ma to je sve mafija, užas”.

Martina (33): “Već razmišljam o pokretanju peticije, pa i organizaciji prosvjeda ako dođe do gradnje nebodera u Maksimiru. Zar svaki djelić Zagreba moramo uništiti divljom gradnjom i nepostojanjem plana izgradnje. Pa ovo se pretvara u Divlji zapad”. 

Gradonačelnik Bandić, pak, po tom se pitanju do sada nije oglasio. Na novinarska pitanja samo je odgovarao da ne želi o tome ili da nije trenutak. No, ako nisu novinari, možda će istražitelji USKOK-a iz njega izvući pokoju.