Milan Bandić i Sandra Švaljek, nekoć bliski suradnici, sada ljuti suparnici – svatko u svoje vrijeme i na svom mjestu održali su danas predizborne skupove. Iako Bandić možda ne bi rekao da se radilo ni o skupu ni da je on bio predizboran, teško da bi reforma mjesne samouprave šest mjeseci uoči lokalnih izbora mogla biti išta drugo.

Bandić je, dakle, nakon šesnaest godina upravljanja Zagrebom uočio da gradskim četvrtima odnosno mjesnim odborima treba dati više autonomije i više novca. Sandra Švaljek, pak, potrudila se uočiti ono što Bandić nikako ne uspijeva ili ne želi uočiti – napuštene/zapuštene gradske prostore koje, kaže, Zagreb može oživjeti.

dsc05550

Potegao je Bandić tako skroz do Glavničice gdje je održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio ono što je prije tjedan dana već najavio kao čelnik Stranke rada i solidarnosti – da će se iznos za mjesnu samoupravu s dosadašnjih 5 posto gradskog Proračuna povećati na čak 15 posto, i to na način da će polovicu tog novca dobivati gradske četvrti, a polovicu mjesni odbori. Radi se o milijardu i 200 milijuna kuna, više-manje, koje će na raspolaganju iduće godine imati 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora. Novac će se četvrtima i odborima, pojasnio je šef gradskih financija Slavko Kojić, dijeliti po tri kriterija: broju stanovnika, stanju komunalne infrastrukture te površini.

Sandra Švaljek svoju panel raspravu održala je na već tradicionalnom mjestu, u svom, čini se, stožeru – Hotelu Arcotel u Branimirovoj. Ona tvrdi da Zagreb može i mora oživjeti svoje zapuštene prostore, prije svega Gredelj i Zagrepčanku, blok Badel i Zagrebački velesajam.

DSC05840

Podsjeća bivša Bandićeva zamjenica i kako je Zagreb 2013. Zagrebačkom holdingu za Zagrepčanku i Gredelj platio gotovo milijardu kuna, kako će taj iznos s kamatama plaćati tijekom desetogodišnjeg razdoblja, i to sredstvima Zagrepčana – a kako u te tri godine nije ponuđeno baš nikakvo rješenje za ta dva vrijedna zemljišta.

Slično je, kaže, i s Badelom. Za njega je 2012. proveden međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj, izabran je i najbolji rad, održavale su se pressice na tu temu – a Badel, u samom centru grada, i dalje zjapi zapušten, prazan i ostavljen zubu vremena.

Ništa bolja situacija nije ni sa Zagrebačkim velesajmom i još brojnim drugim gradskim prostorima koji, umjesto da gradu donose novac i zapošljavaju – novac isisavaju i propadaju.

Pod sloganom “Mrak gradonačelnica” službeno se u neslužbenu predizbornu kampanju u subotu uključuje i HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu – Anka Mrak Taritaš. S čime će ona krenuti, vidjet ćemo, no za očekivati je da će i ona, između ostalog, govoriti o neiskorištenim gradskim prostorima, jer HNS-ovcima su oni tema gotovo svake gradske press konferencije.

1

S čime će HDZ i SDP ući u borbu poznato je isto koliko i s kime će u nju ući. Socijaldemokrati se sada bave sami sobom, a o ishodu unutarstranačkih izbora ovisit će i ime njihova kandidata za gradonačelnika Zagreba, dok je kod HDZ-a problem što šef te stranke i šef njene gradske organizacije ne misle isto. Andrija Mikulić misli da baš on treba biti kandidat, dok se Andrej Plenković s time baš i ne bi složio, tvrde upućeni.

Eto, nakon izbora – opet izbori. Nakon obećanja – opet obećanja, nakon predizborne kampanja – opet kampanja. Barem nam nije dosadno?!