Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da sjednu za stol i zajednički nađu rješenje za Imunološki zavod. Zagreb je spreman postati partnerom Vlade u spasu te tvrtke, strateški značajne i za Hrvatsku i za Grad Zagreb, istaknuo je gradonačelnik na konferenciji za medije.

Tri su glavna razloga za spas Imunološkog zavoda, kazao je – 125 godina brenda Imunološkog zavoda, strateški njegov značaj za Hrvatsku zbog proizvodnje virusnih i bakterijskih cjepiva, antitoksina te krvnih derivata obzirom da je naša zemlja među vodećima u svijetu po broju transplantacija.

Koliko god spašavanje Imunološkog zavoda koštalo – Zagreb je spreman i voljan uložiti taj novac. “Da i nemamo sredstava u Proračunu, otići ćemo s projektom u banku koja će sigurno, uz našu garanciju, osigurati sredstva da se to izvede. No, i mi u Proračunu, dinamički gledano kroz nekoliko godina, imamo prostora da to možemo financirati bez podizanja kredita” – rekao je pročelnik za financije Slavko Kojić. O iznosima nije govorio, no da spas Imunološkog košta 50, 100, 200 ili čak 300 milijuna kuna – Zagreb je spreman uložiti taj novac.

Podsjetio je Bandić i da će u siječnju biti tri godine otkako je tadašnjoj Vladi Zorana Milanovića ponudio partnerski odnos u rješavanju problema Imunološkog zavoda. Nisu tada SDP-ovci i partneri im imali ni volje ni sluha za suradnju, a ništa bolje nije njegov prijedlog prošao ni kod Tihomira Oreškovića, tvrdi. Nada se zato da će Andrej Plenković imati sluha, pa i pameti da se spasi tu tvrtku od strateškog značaja.

dsc06395

“Bivša Vlada Imunološki je pretvorila u ustanovu da Grad Zagreb ne bi mogao konkurirati za kupnju dionica, jer osnivanjem ustanove u vlasništvu Vlade, Grad Zagreb su isključili iz utakmice. Imamo sada apsurd da imamo ljude u Ustanovi Imunološki zavod, koja živi na aparatima, i imamo Imunološki zavod d.d. koji ima imovinu i dionice. Pa gdje na svijetu to ima?! Ja mislim da gospodin Pejnović (tadašnji predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom) i ministar zdravlja gospodina Milanovića (Siniša Varga) trebaju dobiti Nobelovu nagradu za to što su napravili. A to su radili prije izbora da poentiraju jer su spasili Imunološki, a oni su Imunološki zapravo zakopali” – oštro je kritizirao Bandić Kukuriku-Vladu kojoj ni danas nije zaboravio spočitnuti da je bila najlošija Vlada u povijesti Hrvatske.

Podsjetio je i kako su Imunološki zavod “gurnuli” u stečaj, a isti dan navečer se javio privatnik koji ga je bio voljan kupiti. “To je posao za institucije ove zemlje, institucije pravne države. Pa Imunološki zavod tvrtka je od strateškog javnog interesa za Republiku Hrvatsku. Što vi mislite da gospođa Mirka Jozić i Slavko (Kojić) za idući tjedan pripreme da prodamo Vodovod (Vodoopskrbu i odvodnju)” – slikovito je objasnio Bandić pokušaj privatizacije Imunološkog zavoda.

Nova pisma novoj Vladi neće slati, zaključio je, obzirom da je u kontaktu bio s Vladom Tihomira Oreškovića, a kako se, više manje, radi o istim ljudima, istim partnerima na vlasti, smatra da nema potrebe posebno im se obraćati – jer njegova ponuda stoji, već tri godine.