Tjedan dana uoči 25. obljetnice najkrvavijeg pojedinačnog zločina u Domovinskom ratu, Ovčare, u koncertnoj dvorani Lisinski premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Ovčara – neispričana priča”, najavljeno je na konferenciji Nacionalnog sindikata policije koji je zbog tih još uvijek nekažnjenih zločina podnio i kaznenu prijavu.

Članovi spomenutog sindikata, kao i braniteljske udruge, zatražili su i da se provede saborska rasprava ne bi li se utvrdilo tko je u Državnom odvjetništvu RH nadležnost suđenja za stravičan zločin na Ovčari predao sudu u Beogradu, iako je zločin počinjen na teritoriju Republike Hrvatske (u Vukovaru), dok su većina kojima se sudi hrvatski državljani.

dsc06418

Na Ovčari su, podsjetimo, pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi u noći s 20. na 21. studenoga 1991. hladnokrvno pobili 276 vojnika i civila, većinom Hrvata, mada je među njima bilo i Bošnjaka, Mađara, kao i Srba koji su branili grad u kojem su živjeli. Na Ovčari je ubijen i jedan Nijemac te jedan Francuz, HOS-ovac Jean Michel Nicolier. Većina ubijenih bili su pacijenti vukovarske bolnice koji su pod okriljem noći odvedeni na tadašnju VUPIK-ovu farmu Ovčara i strijeljani, dok oni “manje sretni” zaklani.

dsc06451

U videu poslušajte gospođu Baricu Spudić čiji je sin Pavao ubijen na Ovčari. Tek nedavno je pronašla njegove kosti i konačno ga pokopala. Izjavu za Z1 televiziju gospođa Spudić dala je prije godinu dana, uoči 24. obljetnice Ovčare.