Na lokaciji nedovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu u subotu je održan pokazni dio vježbe “Blato 2015” – spašavanja iz ruševina u slučaju razornog potresa u Zagrebu, u kojoj sudjeluje 720 pripadnika civilne zaštite, profesionalaca i dobrovoljaca.

Vježbu organizira Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, a traje 36 sati. Počela je u subotu u 8 sati, a završit će u nedjelju u 18 sati.

Tema vježbe je zajedničko djelovanje profesionalnih i dobrovoljnih snaga sustava civilne zaštite Grada Zagreba nakon razornog potresa i uspostava alternativnih sustava komunikacijskih veza na području Zagreba. Prema scenariju vježbe, stanje u gradu nakon razornog potresa nalaže potrebu djelovanja snaga civilne zaštite specijaliziranih za spašavanje iz ruševina – USAR timova, koji se na lokaciji djelomično srušene Sveučilišne bolnice suočavaju s velikim izazovima i prijetnjama, a koje mogu biti uspješno riješene samo koordiniranim djelovanjem cjelokupnog sustava civilne zaštite.

Vježbu “Blato 2015” obišao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Bandić je istaknuo kako bi bilo lijepo da je i danas na dijelu akcija “Ništa nas ne smije iznenaditi” da ujedini sve sastavnice one koje brinu o sigurnosti ljudi, a naročito u određenim vremenskim situacijama, poput požara ljeti ili smrzavanja zimi. “Prenešeno na današnji način ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’ je smotra svih sastavnica civilne zaštite grada Zagreba ovdje na Sveučiličnoj bolnici”, rekao je.

Na pitanje novinara je li Zagreb spreman u slučaju razornog potresa, Bandić je odgovorio: “Ne daj Bog da se dogodi nešto, ali jasno, pa ovo se sve i radi, investira i u tehniku i u ljude da možemo reagirati kad se nešto dogodi, ali prije svega prevenirati da se ne bi dogodilo. Grad Zagreb ima javnu vatrogasnu postrojbu – preko 450 profesionalaca, imamo najmodernije opremljenu tehniku i spremni smo u svakom trenutku reagirati. Imamo udruženih sedam i pol tisuća vatrogasaca dobrovoljnih u gradu Zagrebu. To je sve sistem ježa, da je svaki čovjek na izvjestan način u funkciji protiv nedaće koja nas može zadesiti”, poručio je.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković kazao je kako je vježba “Blato 2015″ u interesu svih građana Hrvatske, da se vidi sinergija, moć operativnih snaga i da se one uvježbavaju za nešto što je nepredvidivo i nešto što nitko od nas ne zna da li će se dogoditi”. “Daj Bože da se nikada ne dogodi”, poručio je Tonković.

(Hina)