U svečanoj atmosferi u najboljem europskom kinu, zagrebačkom kinu Europa, u subotu 12. studenog otvoreno je četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo festivalski filmski program, finskog kandidata za Oscara “Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija”, direktor Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozdravili su ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i pomoćnicu gradonačelnika Grada Zagreba Vesnu Kusin, predstavnike Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra, brojne uzvanike i goste, kao i predstavnike generalnog sponzora Hrvatskog Telekoma te ostale predstavnike, partnere, sponzore i prijatelje. Uz gromoglasni pljesak pozdravljena je i riječka publika koja je po prvi put pratila live streaming prijenos otvaranja Zagreb Film Festivala u riječkom Art-kinu Croatia.
Svečano otvaranje ZFF-a uveličala je i službena dodjela nagrade mreže Europa Cinemas kinu Europa. Nina Peče Grilc, članica Upravnog odbora Europa Cinemas i direktorica ljubljanskog Kinodvora, uručila je spomenutu nagradu upravi kina – direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur. Ovo prestižno priznanje, najviše koje jedno kino može dobiti na europskoj razini popularno je zagrebačko kino u Varšavskoj 3 odnijelo u žestokoj konkurenciji koju je činilo više od 1000 kinoprikazivača. „Dobra večer, dragi gosti i prijatelji, u ime Europa Cinemas, međunarodne mreže više od tusuću europskih kina u više od četristo gradova i četrdeset europskih zemalja koja je odlučila da je kino Europa najbolje kino u mreži za programiranje i promociju europskog filma. Dozvolite da vam u ime Europa Cinemas, ali i u ime kolega i prijatelja iz Slovenije iskreno čestitam za ovu nagradu koja je priznanje za vaš uspješan rad na pordučju promocije europskog filma. Bravo kino Europa!“, istaknula je Peče Grilc.
Nakon što je pomoćnica gradonačelnika Vesna Kusin svečanim govorom proglasila festival službeno otvorenim, upriličena je još jedna dodjela nagrada: već tradicionalno Nagrada Albert Kapović, koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je dobitniku prve festivalske večeri. Ovogodišnji je dobitnik Ivan Maloča, producent s više od četvrt stoljeća profesionalnog iskustva te preko trideset igranih filmova i više od deset televizijskih serija čiju produkciju potpisuje. Nagradu je uručila Vanja Andrijević, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producenta, a Ivan Maloča u svom se govoru zahvale prisjetio prerano preminulog osnivača HAVC-a Alberta Kapovića i njegovog neumornog rada na osnivanju spomenute institucije i unapređenju hrvatske kinematografije.

Imena dobitnika festivalskih nagrada, Zlatnih kolica i Zlatnoga bicikla, bit će poznata na službenom zatvaranju ZFF-a u subotu 19. studenog. Za Zlatna kolica konkurira ukupno 33 filma (u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma te domaćeg ostvarenja kratkoga metra), dok će novu festivalsku nagradu, Zlatni bicikl, dobiti jedan od filmova iz programa Ponovno s nama.