Nakon Horvatinčićeve željezne grdosije – ponovno Horvatinčićeva željezna grdosija. Strasti se još nisu ni stišale nakon što je poduzetnik Tomo Horvatinčić, uz (ne)blagoslov Grada, pokušao na Cvjetnom trgu podići takozvani zimski vrt iliti golemu zatvorenu terasu, da bi malo više od mjesec dana od uklanjanja iste – postavljao novu.

Gradonačelnik Milan Bandić, iako “ni rođenoj majci ne bi dopustio da takvo što napravi od Cvjetnog trga”, kako je svojedobno izjavio, dopustio je “takvo što” bogatom poduzetniku Horvatinčiću.

Podsjetimo, Bandić je bio na službenom putu kada je počelo postavljanje prve terase, bilo je to početkom listopada. Brojni građani, udruge i gradski političari žestoko su se pobunili protiv tako goleme terase koja se postavljala tik uz pravoslavnu crkvu. Prosvjedovali su, a Bandić je, vrativši se u Zagreb, brže-bolje najavio uklanjanje sporne terase i sankcioniranje “krivaca” za njeno postavljanje. Odgovarao nije nitko, naravno, a Horvatinčić je čak najavljivao i pravne korake protiv Grada Zagreba obzirom da je, kako je govorio, sve potrebne papire za terasu imao. Ima ih i sada, tvrde u njegovoj tvrtki, pa se čini da su deblji kraj ponovno izvukli građani, kao i ranije kod Britanca, a bogati poduzetnik, poznat po lošim vozačkim vještinama, još je jednom pobijedio – pa će njegova golema terasa “krasiti” jedan od najljepših gradskih trgova, kako ga već “krasi” zgrada koju je podigao prije pet godina unatoč protivljenju velikog broja Zagrepčana.

“Sigurno su se u Gradu pobrinuli da je ovoga puta sve u skladu s vrlo “rastezljivim” propisima. Jedino ne znamo je li pod od bukova ili hrastova parketa, a nadam se da će biti i podno grijanje. U čitavu vizuru, uvjeren sam, sjajno će se uklopiti i stup i lampa javne rasvjete u sredini same terase, to će biti jedan unikatan i nadasve prepoznatljiv štih toj novoj turističkoj, gospodarskoj i svekolikoj drugoj atrakciji našeg grada”kazao je za Dalje.com gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

Postavljanje nove terase, koja bi idućih dana trebala biti u funkciji, za naš je portal komentirao i SDP-ovac Dominik Etlinger: “Očito se nije odustalo od novih terasa na Cvjetnom trgu. Nemam uvid u projekt i ne znam kako je to ovoga puta zamišljeno, ali nećemo dozvoliti da megalomanija privatnih interesa prevlada nad javnim interesom, uzurpirajući javne površine kojih je sve manje u Zagrebu. Žao mi je što “Hoto grupa” nije bila toliko uporna u izvršavanju svojih obaveza prilikom gradnje garaže i centra Cvjetni. Podsjećam da su tada trebali izgraditi polivalentnu dvoranu za javne potrebe i obnoviti fasade u bloku, no to nikada nisu učinili”.

Nije, čini se, pomogao ni Facebook status pomoćnice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrinke Paladino, kojim je ukazala “kako u Gradu stvari funkcioniraju”. Sjetimo se statusa “lijevog jaja”, kako je prvi čovjek glavnog hrvatskog grada jednom nazvao zamjenicu svog pročelnika, kojeg je, pak, nazvao “sitnim kokošarom”.

12

Nije, na koncu, pomogao ni USKOK koji je, nakon istupa Zrinke Paladino, počeo češljati nepravilnosti u metropoli – prvenstveno planiranu gradnju četiri deveterokatna nebodera koja je tvrtka “VMD” trebala “zapiknuti” između obiteljskih kuća tik uz Park Maksimir, a nisu pomogli ni građani koji su prosvjedovali. Tko onda može stati na kraj samovolji moćnika i političara, s pravom se pitaju Zagrepčani!?