U projektu „Posadi biljčicu za svoju pčelicu“ u četvrtak, 17. studenog od 15 – 18 sati „UP „Pčelinjak“ će dijeliti sadnice i sjeme medonosnog bilja, članovima udruge i pčelarima, na prostoru parkirališta „Paromlin“. Projekt je sufinanciran sredstvima Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz sredstava Proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu.
Dijelit će se kontejnirane sadnice (u teglama) sofore i evodije, te sjemenke facelije, heljde i evodije. U okviru istog projekta UP „Pčelinjak“ je sjeme miloduha, iz proizvodnje vlastitih članova, donirao ekološkom pčelarstvu OPG-a Davorke Franić, koja u suradnji sa zadrugom Ekorazvoj iz Petrinje, kao segment proizvodnje, sije i sadi medonosno bilje na površini od 50-tak hektara u selu Klinac na Baniji.

Porast prosječne temperature sjeverne hemisfere dosegla je zastrašujuće razmjere. Gotovo preko noći svijet se suočio sa stvarnošću – možda se nalazimo na sredini desetljeća u kojem će globalno zatopljenje imati dalekosežne posljedice na čovječanstvo i bezbroj drugih vrsta s kojima dijelimo planetu.

Klimatske promjene donijele su za pčele vrlo poguban izazov jer smanjuju pašu, posebice peludnu, radi čestih ekstremnih promjena vremenskih uvjeta u sve kraćim intervalima. Izmjena ekstremnih uvjeta je sve učestalija – ljeti temperature preko +40°C nekoliko dana, a potom obilne kiše i temperatura ispod 15°C, a zimi nekoliko dana temperature i preko +20°C, a potom nekoliko dana s temperaturama ispod -10°C.
Ovogodišnji meteorološki uvjeti izvrsno oslikavaju situaciju s našim pčelinjim pašama koju su donijele klimatske primjene.

Podaci o mjerenjima u veljači ove godine su toliko zastrašujući da su čak i najveći skeptici već prihvatili novu realnost. Temperatura u Osijeku i Gospiću bila je za 5,4°C viša od prosjeka, u Bjelovaru 5,5°C, u Varaždinu 5,2°C…

Najtoplija veljača u povijesti mjerenja „potjerala“ je izuzetno rano vegetaciju, a posebice bagrem, glavnu pčelarsku pašu u Hrvatskoj i onda… u izuzetno toplom travnju, mraz i vrlo niske temperature pred kraj mjeseca uništile su pčelinju pašu, nanijevši goleme štete u pčelinjacima, voćarstvu, vinogradarstvu, povrtlarstvu… Unatoč ton „zimskom“ udaru izmjerene srednje sezonske temperature zraka za cijeli travanj bile su više u Zagrebu, Varaždinu i Ogulinu za 2,0°C, u Bjelovaru za 2,2°C, u Gospiću i Splitu za 2,6°C…

Klimatske promjene su izazvale pomanjkanje kvalitetnih pčelinjih paša, posebno onih tihih, ljetnih i jesenskih paša. Kako bismo pomogli našim pčelama i drugim oprašivačima neophodno je sijati i saditi upravo one biljke koje će pčelama tu pašu osiguravati.

UP „Pčelinjak“ ovom akcijom želi animirati svoje članove, ali i sve koji shvaćaju ozbiljnost problema, da što više siju i sade medonosno bilje kako bismo pomogli pčelama i ostalim oprašivačima da se lakše nose s izazovima uzrokovanih klimatskim promjenama.