Koalicija za zaštitu uzbunjivača (zviždača) Jugoistočne Europe (JIE) jučer je u Zagrebu održala drugi godišnji sastanak uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Regionalne inicijative za borbu protiv korupcije (RAI) i organizacije za slobodu govora (Blueprint for Free Speech – BPfFS).

Sastanak je nastavljanje na dosadašnje ostvarene rezultate te predstavlja dodatni poticaj promociji i zaštiti zviždača u regiji. Skup doprinosi sveukupnim nastojanjima da se utječe na nacionalne vlade da pronađu bolja pravna rješenja te rade na uspostavljanju mehanizama za provođenje politika.

„Regionalna dimenzija Koalicije omogućit će njenim članovima ne samo da uče jedni od drugih već i, što je još važnije, da međusobno koordiniraju i usklade aktivnost kako bi što je više moguće podigli svijest o značaju zviždača. Civilno društvo u tom pogledu može imati presudnu ulogu. Ovo je također i cilj strategije “Jugoistočna Europa 2020” i zaključak istraživanja o stavovima javnosti o zviždačima koje će Vijeće za regionalnu suradnju uskoro objaviti“, rekao je stručnjak za reformu javne uprave i borbu protiv korupcije u Vijeću za regionalnu saradnju Radu Cotici u svom uvodnom obraćanju.
Dodao je kako je istraživanje javnog mnijenja u sklopu Balkanskog barometra 2016. potvrdilo potrebu za jednom takvom koalicijom. Istraživanje je pokazalo da ljudi iz Jugoistočne Evrope smatraju da su davanje i uzimanje mita kao i zloupotreba položaja i vlasti radi osobne koristi široko rasprostranjeni među političarima na nacionalnom nivou (32%), političarima na lokalnom nivou (22%), i zaposlenima u javnom zdravstvu (26%), a slijede ih zaposleni u pravosuđu i policiji.

„Nakon dugogodišnjeg međunarodnog rada na izgradnji koalicija i mreža širom svijeta, sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji proces izgradnje jedne koalicije u kom sam sudjelovao. Zahvalni smo Regionalnoj inicijativi za borbu protiv korupcije i Vijeću za regionalnu saradnju što su prepoznali i podržali izgradnju Koalicije“, rekao je koordinator Koalicije Mark Worth.
Akademik i istraživač organizacije za slobodu govora dr. Suelette DreyFus istaknula je da Koalicija predstavlja primjer kako se iskorak može napraviti. „Ideja o izgradnji Koalicije pojavila se prije dvije godine i dosadašnji napredak je bio izvanredan sa snažnim utjecajem na regiju“, dodala je.

Na sastanku se okupilo oko 20 organizacija civilnog društva, aktivista u domeni javnog interesa i istraživačkih novinara iz Jugoistočne Europe. Cilj je bio da se ojača održivost Koalicije tako što će se osigurati platforma za njen dalji organizacijski razvoj i izgradnju.
Koalicija je formirana u prosincu 2015. godine i sastoji se od organizacija i pojedinaca iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Češke Republike i Mađarske. Koalicija je prva takva regionalna inicijativa u svijetu posvećena unaprijeđenju prava i zaštite zviždača te promociji zviždača kao djelotvornog alata za borbu protiv korupcije. Koalicija služi kao krovna organizacija za aktivizam, razvoj zakonodavstva i politika, podršku i savjete zviždačima, kampanja usmjerenih na širu javnost i medije, ali i kao mreža za razmjenu stručnosti i informacija.