Šesto izdanje manifestacije video/filma MUVI: muzeji – video – film i prvo festivala multimedijskih i web projekata MUVI LAB, održat će se 1. i 2. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti. Organizator manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar.

Cilj ovogodišnje manifestacije je popularizacija video/filmskih te multimedijskih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između muzeja i ICT sektora.

Prvog dana manifestacije u filmskom prikazivačkom dijelu hrvatska će se stručna, ali i šira kulturna javnost imati prilike upoznati s 34 filmska ostvarenja. Projekcije će se održavati u dva prostora: Dvorani Gorgona (21 film) i u Prostoru “Ekstenzija” (34 filmova). Posjet projekcijama je besplatan.

Uz domaći i strani program filmova nastalih uglavnom u produkciji muzeja, ali i arhiva, udruga, turističkih zajednica, javnih ustanova i umjetnika, gledatelje očekuju razgovori i susreti s autorima, profesionalnim filmskim djelatnicima i muzealcima.
“Filmske priče” raspoređene su u četiri tematska bloka i posvećene su baštini, muzejima, muzejskoj građi, umjetnicima, filmovima o izložbama i za izložbe, etnološkim, antropološkim i arheološkim zapisima, zaštiti i edukativnoj djelatnosti.

Pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu uz redateljski, scenaristički i snimateljski angažman Eve Kraljević. To su filmovi Svijet zvukova – Branko Jugec i Svijet zvukova – Anamarija Hribar, koja kroz priče njihovih aktera ponovno podsjeća na jednu od najuspješnijih humanitarnih kampanje “Dajmo da čuju” realiziranoj prije 15 godina. Drugog dana na Festivalu multimedijskih i web projekata MUVI LAB kroz devetnaest prezentacija vodit će nas muzealci i njihovi vanjski suradnici (inovatori, poduzetnici, znanstvenici). Imati ćete prilike upoznati se s recentnim primjerima i rješenjima hrvatske muzejske digitalne baštine, ali i uspostaviti dijalog s predstavnicima ICT sektora koji se sve više uključuje u razvijanje muzejskih projekata.

Bit će tu govora o aplikacijama, koje su rađene da bi posjetitelje izložbi (uz izložbe “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” i “U svijetu zvukova”) ili stalnih postava, promjerice “Tesla lab-a” koji prikazuje posjetiteljima Tehničkog muzeja Nikola Tesla informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima) potaknule na što aktivnije sudioništvo; interaktivnim 3D igrama kojima se želi pobuditi najčešće interes vrlo mlade, ali i zaigrane publike. Kroz 19 prezentacija (16 muzejskih i 3 baštinska projekta) bit ćete se u prilici uvjeriti da digitalno doba u muzejima već prilično uspješno traje.

MUVI 06 se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.