Gradski ured za zdravstvo podsjeća da se svake godine, u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u Hrvatskoj i u svijetu obilježava Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti.

Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe sredstava ovisnosti te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti.

Na lokaciji Tribina grada Zagreba, Kaptol 27, 30-og studenog u 15.30 bit će održan okrugli stol “Suradnja Grada Zagreba i klubova liječenih alkoholičara”.

Od 15-og do 21-og u Mirogojskoj 11 i Remetinečkom Gaju 14 ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8-16 te utorkom i četvrtkom od 12-20 sati traje studenog traje pak “Tjedan otvorenih vrata” gdje se može savjetovati o svim vrstama ovisnosti i problemima mentalnog zdravlja te je moguće anonimno se testirati na HIV i HCV.
29.studenog počinje edukativna radionica za mlade “Strategije suočavanja s pritiskom vršnjaka (kako reći NE neželjenom ponašanju” u Remetinečkom Gaju 14.

Niz edukativnih predavanja će se cijeli mjesec nastaviti uglavnom po srednjim školama poput u Prvoj privatnoj gimnaziji, Trećoj ekonomskoj školi, Srednjoj školi Jelkovec- za učenike, ali i za roditelje.

Kršćanski centar za pomoć i rehabilitaciju ovisnika i obitelji “Stijena” također se pridružuje Gradu u borbi protiv ove opake bolesti- u svojim prostorijama “Stijena spasenja”, Baštijanova 1a 29. studenog u 14 sati organiziraju tribinu “Iskustvo i struka zajedno- jedina opcija”. Planirana je razmjena iskustava zajedničke suradnje vladinog i nevladinog sektora, primjera dobre prakse te prezentacije aktivnosti pozitivnih iskustava udruga koje se bave problemom ovisnosti.

Udruga “S.i.d.r.o.” i zajednica “Cenacolo” u kazališnoj dvorani Centra za kulturu i film Augusta Cesarca (Teatar EXIT), Ilica 208 21-og studenog u 12 i u 19 sati predstavljaju projekt “Iz tame u svjetlo” Kako kažu: “Program preventivnog-edukativnog dijela sastoji se od glazbenog-scenskog prikaza. Svatko glumi sebe i želi se istaći kreativno stvaralaštvo, otkrivanje talenata, rad, ljubav i vjeru u bolje sutra promicanjem pozitivnih vrijednosti s ciljem prevencije. Na fenomenološkoj razini prikazat će se realna iskustva sa ovisnošću o Internetu i ovisnosti o opijatima te njihove posljedice.”

Udruga “Jedni za druge” u predvorju Centra za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1, ,od 06.12. do 22.12. planira izvođenje predstave “Kružni  tok” na kojoj će sudjelovati bivši ovisnici, volonteri, kao i zainteresirani dionici iz lokalne zajednice. 09. prosinca 2016. u 19 h bit će edukativno informativni panoi o bolestima ovisnosti (droga, alkohol, kocka, Internet).