Nakon što je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek upozorila na ponovnu devastaciju Cvjetnog trga megalomanskim projektima Tomislava Horvatinčića koji na mističan način dobiva dozvole za sve veće projekte, sad je to učinila i druga kandidatkinja- Anka Mrak Taritaš.

Podsjetimo, Mrak Taritaš je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja četri godine, po struci arhitektica, osim uništavanja Cvjetnog trga komentirala je još dva primjera- Britanac i Trnjansku Savicu.

“Prvi primjer je Britanac koji je dnevni boravak svih građana koji ovdje žive. On je tako koncipiran kao i zgrade koje su oko njega, gdje osim tržnice imate i kafiće i mjesta gdje se djeca igraju. Na Britancu su krenuli radovi gdje ne znamo ni što se radi, ni za koji iznos se radi, ni što će biti rezultat svega toga. Ljudi mi se obraćaju i kažu kako pitaju same radnike što se radi. Kada se nešto radi novcima naših sugrađana onda je pristojno postaviti tablu ili pano na kojem se vidi što će se raditi, kako će to izgledati, što je početak, a što završetak tih radova.”, rekla je Mrak Taritaš o zbunjujućim radovima na Britancu.

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić je najprije dobio dozvolu za izgradnju svog “zimskog vrta” tj. goleme zatvorene terase, da bi mu to potom gradonačelnik Milan Bandić zabranio osobno. No, radovi se ipak nastavljaju bez zastoja. Primjetila je to i ova kandidatkinja za gradonačelnicu.

“Drugi primjer je Cvjetni trg koji se pretvara u jednu veliku terasu. Principijelno nemam ništa protiv terasa, ali prostor trpi određeni kapacitet. Kada se taj kapacitet postane prevelik prostor gubi svoj identitet. Ne zove se trg bezveze Cvjetni jer je ime dobio po tržnici cvijeća, a ovako postaje velika terasa.”

Osvrnula se i na problem Trnjanske Savice: “Treći primjer je Trnjanska Savica gdje postoji uređeni park i to sredstvima građana, na kojem se želi graditi crkva. Protiv izgradnje crkve nema nitko ništa, ali samo dvjesto metara dalje postoji neuređena površina. Crkva izgrađena na toj neuređenoj površini može biti dodana vrijednost. Crkva ne mora biti izgrađena na račun uređenog parka.”

“Namjerno govorim o ova tri primjera jer je riječ je o javnim prostorima, o javnom novcu svih naših sugrađana i riječ je o tome da odgovorna vlast tako ne upravlja javnim prostorima”. – zaključila je Anka Mrak Taritaš.