“Kulturni centar Baraka” 28.11. u 20:00 sati na sceni “Vidre” u Draškovićevoj 80, predstavlja kontroverznu predstavu “Beton mahala”.

Cijena ulaznice je 50 kuna, a za studente, učenike i umirovljenike 30 kuna.

Predstavu su režirali Branislav Trifunović i Rifat Rifatović, a po tekstu i u izvođenju mladih novopazarskih glumaca. Ova ingeniozna ljubavna budnica u matičnom, Novom Pazaru zabranjena je od strane političkih moćnika, kažu u “Kulturnom centru Baraka”.

Kreativni tim mladih umjetnika bio je izložen napadima i pritiscima različitih političkih opcija koje nisu bile zadovoljne objektivnim predstavljanjem situacije u gradu, jer su predstavu doživjele kao direktnu kritiku svog rada.
Povodom predstojećeg izvođenja u Zagrebu, Branislav Trifunović izjavio je:

“Reakcije publike uglavnom su iste, u kom god gradu da smo gostovali. Ovo je priča koja se tiče svih nas, a ne samo “njih” koji dolaze iz Novog Pazara, jer se bavi tipičnom problematikom sa kojom se susreću sve zemlje u regiji. Predstava Beton Mahala ne pripada ni lijevoj, ni desno politički orijentiranoj strani; ona je nešto treće. To treće za temu ima život, a ne suživot. Kazalište mora biti angažiranije i hrabrije jer ni jedna tribina, ni jedno predavanje, pa čak ni jedan tekst, ne mogu imati takav utjecaj na mlade ljude, kakav o ovoj tematici može imati živi kontakt sa njihovom generacijom koja govori svoje osobne priče na veoma uzbudljiv i specifičan način”., zaključuje režiser “Beton mahale”.

Brojni umjetnici sa područja Balkana, osjetili su potrebu da izraze svoje mišljenje o “Beton Mahali”. Tako je glumac Sergej Trifunović, nakon prvog izvođenja izjavio:
“Cela Srbija je “Beton Mahala”. Ovdje se ne govori samo o životu u Novom Pazaru, ona je rađena od ljudi koji žive u Novom Pazaru. Taj problem sa kojim se oni susreću, a koji je između ostalog i nacionalni, jedan je od problema koji je duboko ukorjenjen i rasprostranjen svuda. Svi mi se hranimo tim nekim ultrašovinizmom, kao da će nam ta neka etnička čistoća donijeti sreću. Sad kad bi u Srbiji živjeli samo Srbi i u Hrvatskoj samo Hrvati, i Srbi i Hrvati imali bi podjednaki broj problema koje imaju sada, tako da, da li se neko preziva na ić ili nosi neko drugo prezime – apsolutno je nebitno. Nažalost, mi moramo da se sudaramo sa time kao da živimo u Srednjem vijeku, ali dok god budemo imali takve mozgove, mi ćemo i živjeti u Srednjem vijeku.”, zaključio je trenutno najtraženiji srpski glumac.

Do sada, predstava je izvedena u Novom Pazaru, Beogradu (9 puta), Sarajevu (3 puta), Novom Sadu, Kotoru, Somboru, Kragujevcu, Užicu, Kolašinu, Kočanima (Makedonija), Požegi, Dimitrovgradu, Aleksincu, Rumi, Indjiji, Bačkoj Topoli, a ekipa predstave je sigurna kako će se spisak “betoniranih gradova” širiti.

Predstava “Beton Mahala” proglašena je za najbolju predstavu na 51. dramskom amaterskom festival u Kočanima, u Makedoniji i osvojila “Grand prix”.

U predstavi glume Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović i Petar Kostić.

Svoju kartu rezevirajte na blagajni “Vidre” ili na telefonski broj 01 4810 111.