Zaklada “Ana Rukavina” i ove će godine u petak, 25. studenog od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I) u Zagrebu održati “Dan otvorenih srca”.

Svi građani koji žele saznati više o djelovanju zaklade “Ana Rukavina” mogu se pridružiti “Danu otvorenih srca” koji se ove godine održava u povodu desete obljetnice Aninog preranog odlaska i rada Zaklade.
U sklopu “Dana otvorenih srca” održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Među novoupisanima bit će i članovi rock skupine “Vatra” koji će točno u podne održati i kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju desete obljetnice rada Zaklade.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne “Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina” svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.
Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (“Bone Marrow Donors Worldwide”), danas broji 52.577 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 50.764 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 64 oboljelih iz Hrvatske i inozemstva.