Sve je više onih koji se ne slažu s prenamjenama prostora koje zagrebački gradonačelnik Bandić često čini. Ovaj put riječ je o plenumu Zagrebačkog plesnog centra. Uputili su mu i otvoreno pismo povodom davanja prostora Zagrebačkog plesnog centra na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih.
Pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani gradonačelniče Grada Zagreba, gospodine Milanu Bandiću,

ovim vas putem upozoravamo na netransparentnost i nedemokratičnost postupka kojim ste zgradu Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10, izgrađenu s 36 milijuna kuna građana Zagreba, dali na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih.

Unatoč brojnim molbama, u nekoliko ste navrata odbili sastati se s predstavnicima struke i zainteresiranim građanima, onemogućivši time struci i javnosti sudjelovanje u procesu ustrojavanja Zagrebačkog plesnog centra. Isključivanjem javnosti i struke iz procesa odlučivanja o javnom dobru, što Zagrebački plesni centar jest, otvorili ste prostor opravdane sumnje u dugoročne namjere gradskih vlasti u interesu javnosti te u budući transparentan i legalističan tretman gradske uprave prema ovom resursu.

Zagrebački plesni centar ovime nepovratno gubi tek nedavno izborenu samostalnost što će dugoročno štetiti cijeloj hrvatskoj plesnoj umjetnosti jer takav sustav otvara velike mogućnosti za klijentelizam, odnosno za stavljanje privatnih ispred javnih i strukovnih interesa.

Smatramo kako javnost ima pravo čuti odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zašto Zagreb ne može imati samostalnu javnu ustanovu za ples, kao što je imaju druge izvedbene umjetnosti i druge umjetničke discipline?

2. Ako je odgovor na prethodno pitanje racionalizacija troškova, zašto se to javnosti ne argumentira konkretnim izračunima i uvidom u način na koji će to utjecati na budžet Zagrebačkog kazališta mladih i na njegove zaposlenike?

3.Ukoliko postoji valjana argumentacija za uštedu novaca funkcioniranjem Zagrebačkog plesnog centra pod Zagrebačkim kazalištem mladih:

a. Na koji način se dugoročno namjerava osigurati autonomnost djelatnika i programa Zagrebačkog plesnog centra unutar Zagrebačkog kazališta mladih?

b. Na koji način će plesna struka biti uključena u upravljanje Zagrebačkim plesnim centrom?

c. Na koji način se namjerava osigurati mandatna rotacija umjetničkog voditelja/ce Zagrebačkog plesnog centra kako bi se spriječio dugoročni sukob interesa i klijentelizam?

d. Na koji način se namjerava osigurati neovisna evaluacija i nadzor umjetničkog voditelja/ce i cjelokupnog rada Zagrebačkog plesnog centra?

e. Kada i na koji način se planira informirati javnost o svim segmentima novog ustroja Zagrebačkog plesnog centra – strateškom planu, budžetiranju, sanaciji objekta, troškovima hladnog pogona i otvaranju radnih mjesta za potrebe upravljanja centrom pod Zagrebačkim kazalištem mladih?

4. Ukoliko postoji odgovor na prethodno pitanje, iznova se pitamo zašto Zagreb ne može imati samostalnu javnu ustanovu za ples već plesni centar pod dramskim kazalištem, kad formalnih i troškovnih prepreka za to ne bi trebalo biti?

Unaprijed hvala na odgovorima,

Plenum Zagrebačkog plesnog centra