I dok je jučer gradonačelnik Bandić obilazio radove u Gajevoj, danas se oglasio zagrebački HSLS u sastavu Darko Klasić, tajnik “HSLS”-a Grada Zagreba, Dejan Bosak, predsjednik Savjeta za turizam GV “HSLS”-a Grada Zagreba, Alen Lochert vijećnika “HSLS”-a GČ Donji grad i to na križanju ulica Petra Berislavića i Ljudevita Gaja. Tema je bila obnova Gajeve ulice i Britanskog trga je li moglo brže i jesu li usporeni radovi i prometni čepovi nanijeli štetu turizmu? Što su zaključili?

“Danas, kad se približava kraju realizacija radova u ulici Ljudevita Gaja i na Britanskom trgu vrijeme je da se zapitamo je li doista moglo bolje? Jesu li zbog krive procjene gradskih službi i gradonačelnika ili objektivnih razloga radovi morali trajati toliko dugo? Građevinski radovi koji bi trebali biti gotovi u mjesec dana nažalost u Gradu Zagrebu nerijetko traju i mjesecima. Ne bi li prioritet izvođenja radova u centru grada zbog financijskih gubitka poslovnih subjekata i Grada Zagreba kao i zbog prometnog zagušenja, trebala biti brzina realizacije radova. Nažalost ovdje smo bili svjedoci da su tvrtke koje su angažirane za te radove svoje aktivnosti izvodile samo za osmosatno radno vrijeme i u pravilu samo tijekom radnog tjedna. Da li se mogućim produžavanjem izvođenja i dužine radova dodatno prazni gradska blagajna pod izlikom VTR-a i režijskih troškova? Pozivamo da se s obzirom na dužinu radova na Britanskom trgu i Gajevoj ulici javno prezentiraju svi troškovi , te da se napravi usporedba između natječajnog iznosa kao i razlike tj. ukupno plaćenih iznosa svih situacija od strane Grada Zagreba/Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkih cesta prema izvođačima.

Zagrebačkim hotelijerima i ugostiteljima kao i obrtnicima i gospodarskim subjektima koji rade u Ulici Ljudevita Gaja i na Britanskome trgu odnosno Pantovčaku i Zelengaju, učinjena je značajna financijska šteta zbog blokade pristupa njihovim poslovnim kapacitetima, te smanjene frekvencije šetača kao i uklonjenim terasama (fiskalni gubitak imaju i zbog smanjene potrošnje i blagajne Grada Zagreba i RH). Primjeri lokala Gajeve ulice, zatim hotela “As” i “President” u blizini Britanca te hotela “Dubrovnik” i “Esplanade” sasvim dobar su primjer oštećenih hotelijera i ugostitelja.

Prisjetimo se da su radovi započeli u rujnu i pravo je čudo da nitko od stanara i posjetitelja Grada Zagreba nije stradao jer izvođači nisu adekvatno ni osigurali gradilište. Bili smo svjedoci kada je u iskopani šaht upao auto s dvoje Francuza koji su slijedili gps na putu prema hotelu “Dubrovnik”. Zapitajmo se kakvu sliku će to dvoje turista poslati svijetu? Uspjeh u turizmu je trnovit i ne ugrožavajmo ga bespotrebno.
Na kraju, ako želimo proširiti turističku ponudu Grada Zagreba nije dobro da u prijedlogu proračuna za 2017. godinu Zagreb opet ostaje bez Kongresnog centra, dok će brigu o razvoju turizma i nadalje voditi odjel za turizam. Ipak, želimo pohvaliti da je jedna turističko kulturna atrakcija poput IN MUSIC festival, konačno stekao status manifestacije od gospodarskog interesa za Grad Zagreb za 2017., o čemu je HSLS govorio posljednje tri godine.”, zaključili su gradski HSLS-ovci.