Zagreb, 13.12.2015 - Advent u Zagrebu, Zrinjevac. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Projekt “Poklon s pričom” održava se u sklopu Adventa u Zagrebu, a ističe prije svega važnost pravih životnih vrijednosti, posebice tijekom blagdana, kad su ljudi najosjetljiviji.

Psihijatri i psiholozi kažu da su najzaposleniji upravo u tjednima prije i oko Božića te da je blagdanska depresija postala moderan fenomen koji sve više uzima maha i pogađa sve veći broj ljudi. Božićni blagdani potiču ljude da razmišljaju o svom životu, podsjećajući ih na djetinjstvo, obitelji, sreću. No, umjesto da razmišljamo o pravim vrijednostima, o onome što je svakome od nas zaista važno u životu, blagdane najčešće provodimo jureći u potrazi za najboljim borom, najljepšom haljinom, poklonima. Osim toga, vrlo se često oni koji si ne mogu priuštiti kupnju skupih poklona osjećaju manje vrijednima. Stoga ovim projektom potičemo ljude da svojim najbližima daruju ljubav, odnosno poklone koji imaju priču što će im zagrijati srce jer su odabrani samo za njih. Pritom je materijalna vrijednost poklona najmanje važna.

Projekt se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u njemu će, osim stručnjaka psihologa i drugih zdravstvenih radnika, sudjelovati i osobe iz javnog života – pjevači, glumci, redatelji, arhitekti – koji će donijeti svoje poklone s pričom, odnosno darove koje su im poklonili njihovi najbliži i za njih imaju posebnu vrijednost te će preko medija i socijalnih mreža poticati ljude da shvate kako sreću ne možemo kupiti te da razmisle o tome što im je zaista važno u životu i upravo to cijene i njeguju. Osim toga, tijekom cijelog Adventa u Preobraženskoj ulici u Zagrebu bit će organiziran “Christmas Story”, koji će svojim vizualnim identitetom i različitim sadržajima pratiti cijeli projekt. U “Milenij hotelima” u Opatiji, pak, bit će Grad Djeda Mraza u sklopu kojeg će djeca izrađivati poklone s pričom, koji će biti donirani Dječjem domu “Izvor” u Selcu. Kako bi razveselili one kojima je to najpotrebnije, štićenicama Udruge P.I.N.K. (Pogled iz novog kuta), ženama oboljelim od raka dojke, u suradnji s Turističkom zajednicom Opatije darovat će vikend u Opatiji bogat različitim sadržajima pod nazivom Trenutak zdravlja u Opatiji.