Cvijećem za cvjećare s Cvjetnog

Kontroverzna odluka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u kojoj je zabranio cvjećarima držati cvijeće van kućica dočekana je na nož od strane mnogih građana, ali i mnogih političara koji je koriste kao alat za predstojeće lokalne izbore.

“Je li poruka gradonačelnika više pića manje cvijeća prava poruka za Advent u Zagrebu?”, pitaju se tako u “HSLS”-u.

“Ogranak “Donji grad” zagrebačke organizacije “HSLS”-a, ponukan nedavnim događanjima u centru Zagreba na Cvjetnom trgu, želi ukazati na nastavak devastacije Donjeg grada od strane Gradske uprave, koja se koristi dvostrukim mjerilima pri “uređenju” centra Zagreba. Trg Petra Preradovića je jedan od najljepših zagrebačkih trgova, među Zagrepčanima poznatiji kao Cvjetni trg zahvaljujući lijepoj tradiciji izlaganja i prodaje cvijeća na njemu. Upravo raznolikost i šarenilo cvijeća daje Cvjetnom trgu tako prepoznatljiv šarm. Naravno, Zagreb je poznat i po svojim kavanama gdje se građani susreću i druže. Uz još mnoge prepoznatljivosti našeg grada upravo je potpuno nevjerojatno da Gradska uprava donosi i provodi odluke koje jedan segment uzdižu iznad drugoga ili na štetu drugoga, i na kraju na štetu grada i građana Zagreba.

 

Cvjetni trg
Cvjetni trg

Cvjetni trg je posljednji primjer ovakvog postupanja, gdje se povlaštenim privatnicima ugostiteljima omogućava, iz brojnih razloga neopravdano, neometano širenje po javnoj površini, dok se zagrebačkim obrtnicima-cvjećarima onemogućava dosadašnje neometano poslovanje. Ujedno, gubitnici su i Zagrepčani i njihovi gosti kojima se na ovaj način onemogućava korištenje Cvjetnog trga kao prepoznatljivog urbanog prostora, koji vrvi gradskim životom i prepoznatljivim šarmom.

Ogranak “Donji grad” zagrebačke organizacije “HSLS”-a tako poziva sve građane Grada Zagreba, a posebno stanovnike Donjeg grada i one koji su među 60% građana koji 2013. godine nisu izašli na izbore, da u svibnju 2017. pokažu odlučnost u zaustavljanju ovakvog smjera vođenja Zagreba i da na predstojećim lokalnim izborima izaberu svoje predstavnike koji će Zagreb unaprjeđivati s ljubavlju i pažnjom, poštujući zagrebačku tradiciju.”, zaključuju Marijana Bračić, predsjednica ogranka Donji grad, “HSLS” Zagreb, Alen Lochert, potpredsjednik ogranka “Donji grad” i vijećnik “HSLS”-a u Vijeću gradske četvrti “Donji grad”, Grad Zagreb.