Prošlo je dvadeset godina od najvećih građanskih prosvjeda za slobodu medija i javne riječi, koje su se održale 21. studenog 1996. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kad je 120.000 građana pružilo podršku “Radiju 101”. Veličanstvenim prosvjedom, najvećim u novijoj hrvatskoj povijesti, “Stojedinica” je te noći spašena od gašenja, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost.
Tu veliku obljetnicu svečanim su događanjem sinoć u zagrebačkome “Muzeju suvremene umjetnosti” obilježili Hrvatsko novinarsko društvo i tjednik “Nacional”, ujedno i inicijator cijele manifestacije.

obljetnica-101_1

obljetnica-101_2
Večer je započela prikazivanjem dokumentarnog filma “Dan nezavisnosti Radija 101” u režiji Vinka Brešana, a nakon toga za brojne uzvanike otvorena je izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke 1996. godine. Izložba će u foajeu “Muzeja suvremene umjetnosti” biti otvorena do 4. prosinca.

obljetnica-101_3obljetnica-101_4obljetnica-101_5obljetnica-101_8
Uz predsjednika HND-a Sašu Lekovića, koji je prisutnima rekao “neće moći ove noći”, istaknuvši da se ono što se dogodilo “Stojedinici” više ne može ponoviti, okupljene je pozdravio i direktor i glavni urednik “Nacionala” Berislav Jelinić, ravnateljica “MSU”-a Snježana Pintarić, tadašnja glavna urednica “Radija 101”, a sadašnja novinarka i kolumnistica “Nacionala” Zrinka Vrabec Mojzeš, te predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasen Mesić koji je i otvorio izložbu.

obljetnica-101_9obljetnica-101_13
Događaju je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je sa zanimanjem razgledao izložbu, a s njim su u pratnji stigli su i predstojnik Ureda premijera Davor Božinović i glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak. Događaju su prisustvovali i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i njen specijalni savjetnik Mate Granić, inače sudionik zbivanja vezanih uz događaj koje se te večeri obilježio, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te drugi neposredni svjedoci događanja iz studenog 1996.; bivši predsjednik Stjepan Mesić, te bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i visoki policijski dužnosnik Vladimir Faber. Isto tako, došli su Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić, Robert Podolnjak, ali i intendantica “HNK” u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki i mnogi drugi koji su se uz film, izložbu a kasnije i koncert “Psihomodo popa”, Ede Maajke, “Zadrugu”, Maxa Juričića i “Dino Dvornik Tribute benda”, prisjetili noći koja je počela mijenjati hrvatsku medijsku scenu.