Nova rasvjeta Umjetničkog paviljona

Da će Zagreb izgledati poput Las Vegasa ili Betlehema obećao je gradonačelnik Bandić “puštajući u pogon” novu rasvjetu na Trgu kralja Tomislava. Na sličan način, kazao je, bit će osvijetljene sve zagrebačke zgrade nulte kategorije, svi spomenici i sakralni objekti.

Nova rasvjeta na Trgu kralja Tomislava Zagrepčane je koštala nešto više od milijun kuna s PDV-om, a ona uključuje 18 novih čeličnih rasvjetnih stupova, od čega ih je 16 visoko sedam dok su dva visoka devet metara. Na stupove su ugrađene 72 svjetiljke za rasvjetu plohe Trga. Za potrebe dekorativnog osvjetljenja Umjetničkog paviljona ugrađene su svjetiljke na dva postojeća stupa sa sjeverne strane te na dva novougrađena devetmetarska stupa s južne strane objekta. Posebnom je rasvjetom osvijetljen i spomenik kralju Tomislavu, i to svjetiljkama postavljenim na dva postojeća te dva novougrađena stupa. Podnim svjetiljkama osvijetljena su i stabla na Trgu.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Novom rasvjetom se upravlja preko računala pa se ona po potrebi može stišavati, pojačavati ili gasiti. Na sličan način osvijetljene će, dakle, biti i druge gradske površine, zgrade i crkve, a vrijedi spomenuti i da se radi o štedljivim LED žaruljama.