Brojni Hrvati, brojni partijaneri iz našeg susjedstva, ali i cijeloga svijeta – Novu godinu dočekati će u Zagrebu. Naš će grad u novu godinu po prvi puta uploviti na krilima velikog višednevnog festivala elektronske glazbe, i to uz nastupe svjetskih DJ zvijezdi – Armina van Buurena, Sandera van Doorna, MoTi, Juicy M, Juliana Jordana i Davida Gravella.

Deset tisuća stranaca, najviše Nizozemaca, Nijemaca, susjeda nam iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije te onih iz udaljenijih azijskih zemalja, već je bukuralo smješaj u Zagrebu. Svi će oni zaplesati u Areni na Laništu, u sklopu “Croatia Winter Music Festivala” iza kojega, između ostalih, stoji “Ultra”, jedan od najpoznatijih svjetskih brendova elektronske glazbe koji, osim u Splitu, a sada i u Zagrebu, organizira festivale u Miamiju, Seulu, Tokiju, Singapuru, Riju, Buenos Airesu i još brojnim metropolama diljem globusa.

Osim glavne novogodišnje večeri, partijanere očekuje još šest dana ili bolje rečeno – noći glazbe i plesa, uz DJ-e poput R3haba čiji spotovi na Youtube-u imaju desetke milijuna pogleda i tisuće lajkova.

U sklopu “Croatia Winter Music Festivala”, koji traje od 31. prosinca do 6. siječnja, održat će se 2. i 3. siječnja i “Zagreb Gaming Arena”, namjenjen(a) ljubiteljima video-igara.

Prema riječima organizatora, iako je glazba temelj ovoga i sličnih festivala, to je prvenstveno turistički događaj koji će u Zagreb dovesti tisuće stranaca dubljih džepova. Radi se o višemilijunskim iznosima u vidu prodaje ulaznica, hrane i pića, smještaja i svega drugoga na što mladi željni dobrog provoda troše. Sve će se to odvijati u vrijeme kada će u Zagrebu trajati i “Advent”, a u to bi se vrijeme trebala održati i “Snježna kraljica”, pa će dio posjetitelja u Zagrebu ostati i dulje.

Na žalost, tvrde organizatori, mi još nismo u potpunosti shvatili veličinu i potencijal ovakvog jednog događanja. Nisu to u potpunosti shvatili ni Splićani, a čini se da je Ultra 2017. i posljednja splitska odnosno hrvatska Ultra. Ostati će nam tada samo ovo zagrebačko njeno izdanje, naravno, pod uvjetom da sve bude po planu, jer radi se, napominju organizatori, o ogromnom novcu koji se ulaže, velikoj organizaciji i puno sudionika u njoj – od Ultre preko Grada Zagreba i zagrebačke Turističke zajednice do turoperatora, ugostitelja, hotelijera i ostalih. Ako, pak, sve prođe kako je planirano, odnosno, ako Arena bude “ugodno” popunjena i ako se nastavi dobra suradnja s Gradom i Turističkom zajednicom, u Croatia Winter Music Festivalu uživat ćemo i narednih godina.

Zagrebačka “Ultra”, kako je neki od milja zovu, koštati će oko 23 milijuna kuna, od čega gotovo osam milijuna koštaju DJ-i. Usporedbe radi, ovogodišnja splitska Ultra koštala je tri puta više. Grad Zagreb i Turistička zajednica sudjeluju s oko tri milijuna kuna.