Šesto izdanje festivala muzejskog filma i multimedije “MUVI: muzeji – video – film” održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u dvorani “Gorgona” Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator ove manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audio vizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske i multimedijske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Pored uobičajenog prikazivačkog dijela programa “MUVI” nudi i “MUVI lab – blok” u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti mobilne aplikacije, 3D animacije, simulacije virtualne stvarnosti i realizirane virtualne izložbe.

Prvog dana festivala hrvatska kulturna javnost imat će priliku upoznati se s najnovijim filmskim ostvarenjima koja promiču i valoriziraju baštinu. U prikazivačkom dijelu programa ističe se dokumentarac “Barone”, dobitnik nagrade na “Zagreb Tourfilm festivalu” za najbolji film do 60 minuta,koji govori o revitalizaciji šibenske tvrđave Barone smještajući je u kontekst najvećeg grada mletačke Dalmacije i nadolazećeg Kandijskog rata s Osmanskim Carstvom. Pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu: “Svijet zvukova – Branko Jugec” i “Svijet zvukova – Anamarija Ribar”, dirljive priče koje prikazuju svijet zvukova osoba kojima je među prvima ugrađena umjetna pužnica. U filmu “Lov(ci) na rake” pokretne slike zauvijek su sačuvale ljude, događaje, običaje i kulturu lova na rakove i račice u najjužnijem mjestu na Istarskom poluotoku – Premanturi. Glavni protagonisti, ribari Gianni i Roberto Giotto, govore o važnosti lova na rakove za lokalnu zajednicu tijekom povijesti te o tradiciji i tehnikama lova u Premanturi nekada i danas.

Iz stranog programa organizatori izdvajaju  “Gaser” u Crnoj Gori, potreba i ponos, film o austrougarskom Gaseru, kultnom crnogorskom oružju ukrašavanom srebrom i koraljima, revolveru koji je s vremenom postao statusni, nacionalni, i etnološki element u životu Crne Gore u 19 st. Iz Srbije nam dolazi “Perfect ride”, lucidna priča o skejteru koji u zatvorenom Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pokušava izvesti savršenu vožnju otkrivajući istovremeno zapušten interijer muzeja značajne povijesti koji je smatran remek-djelom jugoslavenskog modernizma.

150-godina-mlinarstva-u-obitelji-milana-kunica_2016_hr_produkcija_avnt_zarko-nikin_zagreb

Drugi dan festivala donosi izlaganja muzealaca, akademskih stručnjaka i IT profesionalaca koji će prezentirati novo realizirane projekte virtualnih izložbi i vodiča kroz postave te praktična dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i multimedijalne produkcije baštinskih sadržaja. Prezentacijama će bit obuhvaćene multimedijske inovacije u stalnim postavima poput Multimedije Studija Galerije Antuna Augustinčića i Multimedije Gradskog muzeja Vukovar kao i tehnologija proširene stvarnosti korištena u realizaciji tvrđave Barone u Šibeniku . Bit će prezentirana i interaktivna aplikacija za pametne telefone “Tesla lab” nastala u zajedničkoj produkciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog muzeja, koja donosi posjetiteljima informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima , a pažnju će zasigurno privući i inovativan projekt Centra za ženske studije koji je s udrugom Radiona.org. razvio hologram s likom Marije Jurić Zagorke povodom 143. obljetnice njena rođenja.