Uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, autori “Gornjogradskih coprnica”, donose program “Adventa na drukčiji način” 5. godinu za redom.
“Advent na drukčiji način” je večernji obilazak centra grada, koji sudionicima priča zanimljive crtice i anegdote o starim adventskim običajima i načinu života u prošlosti Zagreba.
Organizatori žele ispričati priču na drukčiji način; tako je program istovremeno zabavan, edukativan i u skladu sa svečanom i radosnom atmosferom Zagreba u adventsko vrijeme. U tijeku inspirativne šetnje gradom, saznat ćete primjerice, tko je napravio prve jaslice, kako su se stari Zagrepčani gostili za Božić te kako su se grijali za jako hladnih zima, što je ustvari božićnica, što Kokošjevo ili Herodoševo i slično.
Ispričati će vam i druge zanimljivosti poput toga kako su u prošlosti izrađivali klizalište u starom Zagrebu i gdje se uopće nalazilo prvo klizalište u gradu? Gdje se bilo najbolje sanjkati u gradu, što bi Zagrepčani radili s viškom snijega, kako su se darivali i mnoštvo drugih zanimljivih priča. Božićno drvce je danas jedno od glavnih simbola Božića, ali to nije uvijek bilo tako, doznajte dugi put koji je bor prošao da bi se našao u svakom obiteljskom domu. Zbog nekih poganskih utjecaja u kršćanstvu, kraj godine i ovaj blagdan imaju neka mistična svojstva, pa ćete doznati zašto su ovo vrijeme ljudi najčešće pokušavali gledati u budućnost?

Program se održava svakog adventskog petka, subote i nedjelje od 18-19.30 na hrvatskom te od 16-17.30 na engleskom jeziku. Kreće se s Trga bana Jelačića, ispred Turističkog info centra. Cijena programa je 85 kuna po osobi. Djeca mlađa od 7 godina sudjeluju besplatno. Obitelji s 2 i više djece koji dođu na obilazak, jedno dijete vode besplatno (starost djeteta, do 16 god).