Gajeva

Loše se piše stablima u Gajevoj. Uskoro bi na njih radnici Zrinjevca trebali navaliti pilama i sjekirama. Prosvjedovali su tamo jutros aktivisti “Zelene akcije” želeći ih od toga spasiti, no čini se da je odluka već donesena i da je samo pitanje dana kada će stabla biti posječena.

Aktivisti Zelene akcije kažu kako su od nekoliko izvora iz Gradske uprave dobili informaciju da se ide s rušenjem stabala u toj ulici. Prst odgovornosti upiru, kako u gradonačelnika Bandića, tako i u izvođače radova u Gajevoj – tvrtku “Pionir” iz Zagreba. Kako se tamošnji radovi koji traju već mjesecima konačno približavaju kraju, evidentno je da će razina prometnice biti nešto niža nego što je do sada bila. Samo po sebi to nije problem, ali problem je zbog stabala čije je korijenje sada ostalo debelo iznad prometnice. Nije to ni estetski lijepo, a nije ni dobro za statiku i zdravlje samih stabala. Izvođač radova svoj je posao obavio loše, smatraju aktivisti.

Voditelj Zrinjevca Igor Toljan povrdio je strahove aktivista. Kaže da stabla u Gajevoj nemaju budućnosti. No, on za sve krivi sama stabla odnosno tvrdi kako im je korijenje počelo propadati pa će vrlo brzo postati opasnost za pješake i automobile.

Kontradiktoran svemu tome jest pomalo čudan Zaključak gradonačelnik Bandića kojim su obljepljena sva stabla u Gajevoj. U njemu, između ostaloga, stoji da se brani bilo kakvo rušenje stabala u toj ulici. Nadalje se u Zaključku spominje i vjeverica koja mora s Medvednice, skačući sa stabla na stablo, doći do Jaruna, pa mnogi sumnjaju u autentičnost tog „Bandićevo Zaključka“ odnosno misle da se radi o radu nepoznatog aktivista koji se na taj način pokušava boriti protiv samovolje zagrebačkog gradonačelnika. Ni Toljan, kaže, nije čuo za takvu Bandićevu odluku.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Stablima u Gajevoj, prema svemu sudeći, odzvonilo je. Je li u pitanju pogreška izvođača radova, slučajna ili namjerna, jesu li stabla stvarno bolesna, kako to tvrdi šef Zrinjevca, ili se radi o još jednoj viziji grada gradonačelnika Bandića – vidjet ćemo vrlo brzo.