Ostavka šefa komunalnog i prometnog redarstva Juroslava Draguna, sjedinjavanje svih gradskih redarstava, uključujući i ZET-ove kontrolore te osnivanje Vijeća za građansku kontrolu videonadzora – zahtjevi su zagrebačkog HSLS-a s kojima idu na sjednicu Gradske skupštine u četvrtak.

Ostavku prvog čovjeka prometnog i komunalnog redarstva HSLS-ovci traže jer je prije nekoliko dana uhvaćen u prekršaju – parkirao je automobil u pješačkoj zoni. Nedopustivo je, smatra Ostojić, da prvi među gradskim redarima radi takve stvari. Još je sve to gore kada vidimo, dodaje, da redari treniraju strogoću nad cvjećarima na Cvjetnom trgu, a gledaju kroz prste velikim koroporacijama, poput Hrvatskog telekoma. Tisuće javnih telefonskih govornica, pojašnjava, u katastrofalnom je stanju, dok u Odluci o komunalnom redu jasno stoji da one moraju biti u urednom, funkcionalnom i ispravnom stanju.

Predlaže Ostojić Bandiću i da redarskoj službi odnosno redaru koji je šefa uhvatio u prekršaju – dodjeli Nagradu Grada Zagreba.

Pohvalio je to što prometni redari na nekim zagrebačkim raskrižjima upravljaju prometom. To je, kaže, veliki korak naprijed jer se tako rasterećuju prometni policajci, a prometni redari konačno rade svoj posao. No, to nije dovoljno, smatra. Potrebno je objediniti sva gradska redarstva i ZET-ove kontrolore u jedinstveno gradsko redarstvo. To je preduvjet i za davanje većih ovlasti redarima. Sada uz njih mora biti policajac kako bi utvrdili identitet počinitelja nekog prekršaja ili ga zadržali.

Vrijeme je za snažniji iskorak i stvaranje gradskog redarstva, kategoričan je HSLS-ovac pa podsjeća da se o tome govorilo još prije godinu i nešto dana. Za objedinjavanje redarstava zalago se i Bandićev skupšinski zastupnik Davor Štern, no na koncu je sve ostalo na riječima i lijepim željama.

Na kraju se dotaknuo i nadzornih kamera, kojih je u ovom trenutku u gradu preko četiri stotine. Smatra da ih se mora koristiti za sve vrste nedjela, a ne samo prometne prekršaje te da se građanima mora dati pristup tim kamerama. Zato će tražiti osnivanje Vijeća za građansku kontrolu videonadzora.