U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije u Zagrebu je 29. studenoga 2016. održana godišnja “Erasmus+” konferencija za područje mladih u povodu Poziva na podnošenje prijedloga za program “Erasmus+” za 2017. godinu i prva je u nizu konferencija u sklopu ovogodišnje “Erasmus+” informativne kampanje.

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr. Marin Strmota, otvarajući konferenciju u ime ministrice gđe Nade Murganić, poručio je da se programima u okviru “Erasmusa+” potiče aktivnost mladih u društvu i volontiranje te se stvara aktivno građanstvo.

unnamed-1
Od 2009. do 2016. godine priliku za sudjelovanje u programu “Erasmus+” kroz projekte u području mladih dobilo je 15.000 mladih i osoba koje rade s mladima. O popularnosti programa svjedoči činjenica da je u tom razdoblju proračun povećan za više od 30 puta, istaknula je ravnateljica “Agencije za mobilnost i programe EU” Antonija Gladović. Napomenula je da će 2017. godine biti obilježena 10. obljetnica Agencije te da je od osnutka do danas Agencija za mobilnost i programe EU ugovorila gotovo 3.000 projekata vrijednih više od 70 milijuna eura, a do 2020. očekuje se povećanje sredstava od čak 40 posto.
Dosadašnji korisnici čiji su projekti prepoznati kao primjeri dobre prakse tijekom konferencije su iznijeli svoja iskustva i sudjelovali u panel diskusiji.

unnamed-2
Na konferenciji je uručena nagrada pobjednici u nagradnoj igri “Pomogni Alexu” koja je tijekom listopada ove godine održana u okviru kampanje “Time to move” u 19 europskih zemalja. Svrha kampanje bila je poticanje mladih na mobilnost, a nagradu iPad mini u online nagradnoj igri osvojila je Nikolina Blagojević iz Vukovara.
Sudionici su imali priliku razgledati i izložbu “Lica mobilnosti” autora Marija Ivankovića, volontera Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti “CINAZ” iz Zadra. Njegove fotografije predstavljaju mlade koji su sudjelovali u programima mobilnosti s osobnim porukama o stečenom iskustvu.