Nadolazeće vrijeme poznato je kao vrijeme darivanja. I dok većina građana pustoši shopping centre i vraća se svojim toplim domovima s prepunim vrećicama, jedna skromna obitelj živi u štali. Da, dobro ste pročitali. Mama Biserka, tata Ivica i njihovo četvero djece školaraca – Valentina, Ivana, Vlatka i najmlađi Ivica žive u bivšoj drvenoj štali. Svi borave u jednoj prostoriji jer druga je zbog rupa u podu i zidovima postala carstvo miševa. Krov curi na sve strane pa za kišnog vremena krevete i ormare odmiču na sredinu sobe, a odjeću spremaju u vreće da se ne smoči. Kroz daščane zidove fijuče vjetar. Sa svakom sljedećom kišom ili olujom potleušica postaje sve nepodnošljivija za život. A uza sve to štala ni nije njihova već pripada bliskoj rodbini iz obližnje zidane kuće, s kojima žive u nesređenim odnosima. Pobjegli bi, ali nemaju kamo.

161130-obibrajkovic-kuca-08-web

161130-obibrajkovic-kuca-03-web

Strašno, složit ćete se. Međutim, unatoč takvim, za većinu nas nepojmljivim životnim uvjetima, obitelj Brajković je vrlo pozitivna, vedra, susretljiva i složna. Djeca su izrazito pristojna i dobro odgojena te bi mnogim dobrostojećim obiteljima mogla biti uzor. Siromaštvo ih je naučilo skromnosti, jednostavnosti i zahvalnosti. U školi su odlični ili vrlo dobri đaci i omiljeni među prijateljima. Roditelji su brižni i marljivi, spremni prihvatiti se bilo kakvog posla, pa i onog teškog fizičkog da bi priskrbili djeci barem ono najnužnije. Zbog nedostatka obrazovanja, naime, smanjena im je mogućnost dobivanja stalnog zaposlenja, a time i stalnih prihoda. Pitanje stanovanja stoga nikako ne mogu sami riješiti, tu im je potrebna naša pomoć jer su zaslužili bolje. Imajte na umu da romantična jesenska kiša ili snježne pahuljice koje promatramo iz naših ugodnih kuća i stanova njima nisu tako romantične. “Poklonimo im za ovaj Božić skromni, ali suhi i topli obiteljski dom!”, kažu u Caritasu.

161130-obibrajkovic-kuca-07-web

Svaki prilog, pa i onaj najmanji, njima znači cijeli svijet.

Ukoliko želite možete posjetiti obitelj, te iz prve ruke vidjeti i čuti gdje i kako žive. Adresu i više informacija o obitelji možete saznati pozivom na mobitel 098 38 62 85 ili putem e-maila eparlov@czn.hr .

Broj računa za uplatu priloga za kupnju kuće/doma za obitelj Brajković:

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Kaptol 31, pp 71, Zagreb
Zagrebačka banka IBAN HR18 23600001 1013 4027 7
Poziv na broj: 03000

Uplate iz inozemstva:
SWIFT ZABA HR2X, IBAN HR18 2360 0001 1013 40277
Poziv na broj: 03000 ili naznaka da je uplata za obitelj Brajković

Po završetku akcije Caritas će izvjestiti javnost o ukupno prikupljenom iznosu kao i o onom što se s njim uspjelo ostvariti. Ako ste u mogućnosti; pokažite da imate veliko srce, da Vam nije stalo samo do Vas i Vaših najbližih- pomozite obitelji Brajković.