Svjetski dan AIDS-a obilježava se 1. prosinca i to unatrag 28 godina kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, brojnim aktivnostima i događanjima s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji, liječenju i skrbi HIV/AIDS-a, te iskazivanja solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti. U razdoblju od 2011.-2016. tema HIV/AIDS usmjerena je na poboljšanje i jačanje javnozdravstvenih programa i intervencija prevencije i destigmatizacije HIV/AIDS-a u globalnom odgovoru na epidemiju.

Povodom današnjeg dana na Trgu Petra Preradovića, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je prezentaciji nacionalne kampanje povodom obilježavanja dana AIDS-a – dana važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja.
Kampanju, koja za cilj ima informirati i educirati o rizicima i načinima zaštite, te pridonijeti unapređenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti, organizira Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Glavna mjera prevencije zaraze HIV-om su edukacija, zaštita i testiranje. Edukacija o mjerama zaštite i odgovornom spolnom ponašanju posebno je značajna za mlade koji tek ulaze u intimne odnose. Svi koji su bili ili sumnjaju da su bili u situaciji da su se mogli zaraziti HIV-om (npr. nezaštićeni spolni odnos, korištenje tuđeg pribora za ubrizgavanje…) trebali bi se testirati što prije jer rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno liječenje čime se sprečava ili smanjuje razvoj komplikacija bolesti te se zaraženoj osobi poboljšava životna prognoza i sprečava prijenos infekcije na druge ljude.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do listopada 2016. godine evidentirano je ukupno 1.403 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega ih je 474 (34 %) oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od posljedica AIDS-a umrle su 202 osobe.

U 2016. godini u Hrvatskoj je zabilježeno 77 novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, što je na razini prošle godine, te se nastavlja blag porast pojavnosti.

U Hrvatskoj djeluje 10 centara za HIV testiranje i savjetovanje – HIV savjetovališta u kojima se svi koji žele mogu testirati i dobiti individualni savjet stručnjaka kako se zaštititi od HIV infekcije i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti, a u slučaju potrebe pomoć pri upućivanju na liječenje, skrb i podršku. Testiranje i savjetovanje je anonimno, individualno i besplatno.