Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Bliži li se kraj šesnaest godina dugoj vladavini gradonačelnika Milana Bandića – vidjet ćemo krajem mjeseca, točnije – 20. prosinca kada bi trebao biti donijet gradski Proračun za 2017. HDZ, šuška se, namjerava ga ne podržati što, u konačnici, znači crveno svjetlo, kako za gradonačelnika tako i za Skupštinu.

Prema pisanju nekih portala, godinu dana duga “ljubav” Bandića i HDZ-a polako se bliži kraju. Na redu su u svibnju iduće godine lokalni izbori, a HDZ- se do tada želi otarasiti Bandića koji im sada više nije od koristi, čini se. Prije godinu dana, podsjetimo, dobro im je došao kada je podržao tadašnju Oreškovićevu Vladu HDZ-a i MOST-a, za što je dobio protuuslugu – njihove ruke za Proračun.

Bandić o tome nije želio govoriti. Kaže, sve će reći kada (i ako) se to dogodi, dakle, 20. prosinca. Skupštinski HDZ-ovci šute kao zaliveni, no ne niječu mogući izostanak podrške Proračunu. Prema svemu sudeći, nije pomoglo ni masovno zapošljavanje članova te stranke u Zagrebačkom holdingu, na što su već upozoravali sindikati, ali i kandidatkinja za gradonačelnicu i bivša Bandićeva “desna ruka” Sandra Švaljek.

Prvi zagrebački HDZ-ovac Andrija Mikulić rekao je da su šanse da podrže ili ne podrže Proračun 50:50. Predloženim nisu zadovoljni, kaže. Ukoliko ga se do sjednice 20. prosinca dovoljno “dotjera” – možda ga i podrže, no sumnja Mikulić da će biti dovoljno vremena i volje za takvo nešto. Zamjera Bandiću i što nije nikoga konzultirao pri izradi nacrta Proračuna već ga je napravio “na svoju ruku”.

HNS-ovka Anka Mrak Taritaš opisala je odnos HDZ-a i Bandića kao teenagersku ljubav: “Malo se vole, malo se ne vole, malo se vole javno, malo tajno”. Ne bi se ništa katastrofalno dogodilo da Proračun zaista ne prođe, smatra. Dobili bismo privremenog upravitelja koji bi do izbora vodio Zagreb, sve donesene odluke bi se provodile, a takvo stanje ionako bi trajalo samo pet mjeseci.

Je li ova godina sudbonosna za Bandića – vidjet ćemo. Ako se to i dogodi, ako mu Proračun ne prođe, nitko ne može garantirati da u svibnju upravo on neće ponovno biti izabran za gradonačelnika. S druge strane, mnogi u njegov ostanak na čelu Zagreba i nakon svibnja sve manje vjeruju. Puno je griješio, opterećen je optužnicama, a zadnjih mjeseci donio je brojne odluke koje nisu naišle na odobravanje građana.

Pobrojao ih je SDP-ovac Dominik Etlinger – crkva na Savici, golema zgrada u Središću, Britanski trg, Cvjetni trg, Tržnica Borongaj, Branimirova tržnica, zabrana postavljanja lunaparka u gradu, i konačno – naplata odvoza otpada po volumenu zaduženog spremnika, što je prije nekoliko dana “srušio” Visoki upravni sud rekavši da je takav način naplate suprotan Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. “Često se hvalite da slušate bilo i puls naroda. Zašto onda donosite takve odluke” – pitao je Etlinger Bandića.

Odgovorio je SDP-ovcu Bandić da su sve te odluke dobre i donesene na dobrobit građana. A onda je i on počeo nabrajati – Britanac je, kaže, izgledao kao buvljak, a sada se uređuje; gradnja crkve na Savici ovisi o odluci resornog Ministarstva, ne njega; trgovcima s Borongaja produljen je ostanak na toj lokaciji, dok im se ne uredi nova kod okretišta u Dupcu. Postavljanje lunaparka po gradu je zabranio jer, kaže, protiv je poseljačivanja Zagreba.

U svakom slučaju, sjednica krajem prosinca biti će burna. Vidjet ćemo hoće li HDZ postupiti kako se govori, odnosno hoće li raskinuti savez s Bandićem. Pitanje je hoće li, ukoliko se to dogodi, brojni njihovi članovi koji su dobili posao u Holdingu, i to za visoke plaće, unatoč zabrani zapošljavanja u toj gradskoj tvrtki, postupiti časno – i dati otkaz!?

…a tko zna, moguće je i da Bandić ponovno nađe rješenje, pa i ako ga HDZ izigra. Ne bi bilo prvi puta da se dočeka na noge. Za prolazak Proračuna potrebno mu je 26 ruku. Svojih zastupnika u Skupštini ima 16, računati potencijalno može na podršku tri zastupnika HSU-a, dva HSS-a te jednoga iz BUZ-a. To su 22 zastupnika, dakle – trebaju mu još četiri. Od njiih 29 preostalih ne bi mudrom i iskusnom Bandiću kojemu trgovina nije nepoznati pojam (sjetimo se prošlog saziva Sabora i stalnog rasta njegova saborskog kluba) trebalo biti teško pronaći četiri zastupnika koji bi bili voljni dići ruku za Proračun.