Natječaj za voditelje podružnica, koje je raspisao Zagrebački holding na polovici mandata kojeg su sadašnji voditelji tih podružnica dobili otvara mnogima nove životne mogućnosti, ali i nameće jedno bitno pitanje.

Je li ovo doista natječaj za nove voditelje ili je ovo natječaj za spašavanje gradskog proračuna za 2016. godinu?

Naime, svi sadašnji voditelji podružnica Zagrebačkog holdinga su ili Bandićev osobni izbor ili izbor njegovog bliskog suradnika Slobodana Ljubičića koji je bio predsjednik uprave kada su oni izabrani.

Ako je već nezadovoljan radom njih nekolicine, gradonačelnik Zagreba ima sve poluge da ih smjeni bez toga da nervozu stvara i kod onih s kojima je zadovoljan.

No, Zagrebački holding je raspisao natječaje za 23 voditelja podružnica. Ako žele zadržati svoja mjesta na provjeru će morati i oni s kojima Bandić nije iskazivao nezadovoljstvo, a nije niti jedna uprava Holdinga od tri koliko ih se promijenilo u ove dvije godine, što zbog pravosudnih, a što zbog političkih razloga.

Gradonačelnik Milan Bandić je, kada je mijenjana bivša uprava, jasno rekao kako on u Holdingu želi ljude kojima može vjerovati i koje poznaje jer se rezultati njihova rada odražavaju i na njega. I tu je bio u pravu. Holding je u njegovoj zoni odgovornosti i ako i za rezultate Holdinga odgovara pred građanima i biračima na izborima, ima pravo postaviti ljude u koje najviše vjeruje.

Nije mu potrebna za to ni farsa od natječaja. Osobito ne za one podružnice u čije poslovođe, kako ih on zove, i dalje vjeruje.

Čemu onda ovi natječaji koji će blokirati svaku poslovnu inicijativu u svim tim podružnicama na barem iduća dva mjeseca, kao da Holding i njegovo poslovanje već nisu dovoljno blokirani čestim posjetama ekipe iz PNUSKOK-a.

Nada li se Bandić, raspisujući natječaje za mjesta svih voditelja podružnica, kako će se na njih javiti i neki “stručnjaci” koji mu u 15 godina njegovog upravljanja Zagrebom nisu bili poznati ili računa kako će se na neki od tih natječaja javiti možda i neki gradski zastupnik? Ili barem njihove supruge, supruzi, očevi, majke, sinovi, kćerke ili drugi bliski srodnici?

Jer, trenutno najveća briga gradonačelnika Milana Bandića mora biti kako u prosincu skupiti 26 ruku koje će izglasati njegov prijedlog proračuna za 2016. godinu. Ako u tom glasanju prođe kao pri rebalansu koje je predložio ovog ljeta, sedam će mu glasova nedostajati. Pa će morati na prijevremene izbore za gradonačelnika.

A 18 natječaja koje je Zagrebački holding danas raspisao mogli bi taj problem riješiti. Ako sruše gradski proračun za 2016. godinu gradski zastupnici će i sebe time prijevremeno raspustiti. Jer, neizglasavanjem gradskog proračuna ne pada samo gradonačelnik prije vremena nego i Gradska skupština. Svi će u tom slučaju morati na izbore na proljeće.

A većina gradskih zastupnika nema se baš razloga nadati ponovnom izboru, a niti mjestu na listama za Sabor koji bi se mogli održati tek mjesec ili dva prije ovih prijevremenih zagrebačkih.

Dakle, mnogo ljudi koji su sada u Skupštini i koji bi trebali rušiti Bandićev proračun, kao što to najavljuju šefovi njihovih klubova, imaju razloga biti zabrinuti za svoju političku i poslovnu budućnost u 2016. godini.

Bandiću, kako sada stvari stoje, nedostaje sedam ruku, a raspisao je 23 natječaja. Na njima se osvaja ne samo mjesto voditelja podružnice nego i 15  tisuća kuna mjesečne plaće do kraja 2017. godine te sigurna budućnost u Zagrebačkom holdingu i nakon toga datuma. Barem na mjestu nekoga savjetnika sa malo manjom plaćom i puno manjom odgovornosti.

Dakle, raspisivanjem ovog natječaja Bandić nije dao samo nadu brojnim stručnjacima koje ovaj Grad nesumnjivo ima da se pokažu i dokažu. On je ovime bacio i vrlo unosan mamac svim gradskim zastupnicima koji su trenutno protiv njega.

Nudi 23 osigurane budućnosti za sedam glasova. A da pritome nikoga od tih zastupnika ne mora nazvati ili poslati ikoga od svojih suradnika da kod njih osobno za glas lobira.

Zapošljavao je on oporbene gradske zastupnike u Holdingu i prije. Ali obično ih je on ili netko od njegovih suradnika u Holding i pozvao.

S ovim natječajima on ne riskira takve aranžmane koje policija i sudstvo ocjenjuju nedopuštenima i zbog čega je njegov kolega iz Vukovara već pravomoćno osuđen.

Njegov poziv je javan i otvoren. Ako se netko od gradskih zastupnika i upeca, neće mu gradonačelnik niti morati objašnjavati kako da u Skupštini glasa. Nitko neće htjeti sebi uzeti mjesto direktora samo tri mjeseca nakon što ga je dobio. Znat će zastupnici i sami tada kako objasniti da proračun podravaju u ime građana “kojima ne žele skupe nepotrebne prijevremene izbore na kojima se ionako ništa ne može promijeniti”. To je fraza kakvu su u sličnim situacijama toliki prije njih iskoristili i prolazila im je. I to za puno jeftinije fotelje.

I zato će idućih mjesec dana na velikoj kušnji biti 32 gradska zastupnika koji nisu podržali Bandićev rebalans proračuna. Na mjesta u Saboru može računati njih najviše pet. Ostali će morati pokazati imaju li u sebi političke dosljednosti ili već pripremaju životopise.

Bandić, pak, ne mora ništa više nakon današnjih natječaja napraviti. Treba samo čekati sredinu rujna kako bi otvorio pristigle omotnice. I onda će znati tko mu je sve na raspolaganju. O zagrebačkom proračunu se formalno možda odlučuje tek u prosincu, ali prava odluka pada već u rujnu.

I do kraja tog mjeseca će se znati mora li se Bandić brinuti i o lokalnim izborima. Ili se, ojačan novim odanim gradskim poslovođama, može posvetiti isključivo parlamentarnim izborima.

I još mu za te ostane nekih 16 aduta da na svoje liste opet privuče biračima primamljive ljude. Ostane mu više slobodnih mjesta nego što u Hrvatskoj ima izbornih jedinica. Tako da neki od sadašnjih direktora mogu računati kako će svoja mjesta i zadržati. Samo neki.