Izložba “Orašar – najljepša božićna bajka” u Muzeju za umjetnost i obrt, otvorena u nedjelju, iz dana u dan ima sve više posjetitelja, a iznimnu pozornost pobuđuju i popratna događanja, pedagoške radionice i stručna vodstva. U petak, 2. prosinca od 14 sati stručna vodstva kroz izložbu “Orašar” održat će Mirna Sporiš, Leonard Jakovina i Adrijana Koprčina, a za brojne grupe posjetitelja pedagoške radionice i stručna vodstva trajat će od 10 do 18 sati i 30 minuta.

33-orasar-hnk-1931-skica-pavel-froman

U petak, 2. prosinca od 10 do 18.30 sati, grupne posjete najavili su DV I.B.Mažuranić, OŠ Ivana Granđe, Salezijanska OŠ, VII. gimnazija Zagreb, 1.tehnička škola Nikola Tesla i Hrvatski liječnički zbor Rijeka, a za preostale posjetitelje s kupljenom ulaznicom besplatna će biti stručna vodstva kroz izložbu koja će od 14.15 sati održati dr.sc. Arijana Koprčina, autorica i kustosica izložbe, univ. educ. bacc. art. Mirna Sporiš, prvakinja baleta HNK i Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb.

36-orasar-hnk-1931-margareta-froman-i-baletni-ansambl

Prigodom vodstva pridružit će im se i polaznici Škole za ritmiku i balet iz Zagreba, a svemu je povod nezaobilazan – obilježavanje 85 godina od prve izvedbe baleta Orašar u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb. Svatko od autora stručnih vodstava u petak će posjetiteljima posredovati mnogo zanimljivih informacija. “Bajkovita baletna predstava o lutki Orašar, djevojčici Klari, miševima, vojnicima, Princu i Vili šećera, ne skida se s repertoara svjetskih kazališnih kuća, pa tako ni naših domaćih. U različitim inscenacijama balet trenutno možemo gledati u zagrebačkom, splitskom i osječkom Narodnom kazalištu. Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu među prvima je postavio izložbu o mega hitu – baletnoj predstavi koja se izvodi u najljepše doba godine, u doba blagdanskog veselja i radovanja. Izložba je kronološki koncipirana te prikazuje sve produkcije i redakcije Orašara na sceni HNK u Zagrebu”., ističe Mirna Sporiš.