Četrnaesti “Human Rights Film Festival” započinje u ponedjeljak, 5. prosinca u kinu Europa u 20 sati projekcijom novog dokumentarca istaknutog njemačkog autora Wernera Herzoga, “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”, u kojem istražuje učinak Interneta, robotike, umjetne inteligencije i “interneta stvari” na živote ljudi. U sklopu otvaranja festivala, bit će prikazan i posljednji dokumentarac nedavno preminulog renomiranog iranskog filmaša Abbasa Kiarostamija, “Vodi me kući”.
Festival će u Zagrebu trajati do 11. prosinca, a filmski program koji uključuje 35 dokumentarnih i igranih filmova bit će prikazan u kinu “Europa” te Multimedijalnom centru “Studentskog centra”. Riječko izdanje festivala održat će se od 8. do 12. prosinca 2016. u “Art-kinu Croatia”.
Povodom održavanja festivala, nekoliko autora i autorica uskoro stiže u Zagreb kako bi publici osobno predstavili svoja najnovija ostvarenja. Austrijski redatelj Klaus Händl autor je igranog filma “Mačak”, u kojem prikazuje izgon dvojice ljubavnika iz raja. Otvarajući pitanje inherentne faličnosti ljudske psihe koja se manifestira u trenutku okrutnosti, sugestivno, bez osude, ukazuje na slijepe točke naših osobnosti. No, više od samog čina nasilja Händla zanima fragilnost ljubavi; onaj trenutak koji poput tektonskog poremećaja ljubavnika može pretvoriti u potpunog stranca. Nemoguće je znati hoće li nastala pukotina tu ostati zauvijek ili će najednom zacijeliti, nestati kao što se i pojavila. Taj magični trenutak u kojem ljubav nastaje i nestaje, Händl je utjelovio u najzagonetnijem liku – liku mačke. Film “Mačak” osvojio je nagradu “Teddy” na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu za najbolji film s LGBT-tematikom, dok je Händl nagrađen priznanjem za najboljeg novog autora na Hong Kong Film Festivalu. Film “Mačak” bit će prikazan u utorak, 6. prosinca u 20 sati u kinu “Europa”.

klaus-handl-macak
Mlada estonska novinarka Zosya Rodkevich autorica je dokumentarca “Moj prijatelj Boris Njemcov”. Film je nastao na temelju reportaže koju je autorica inicijalno snimala. Naime, autorica Rodkevich za zadatak je imala snimiti pedeset trogodišnjeg doktora fizike, nekadašnjeg bliskog suradnika Borisa Jeljcina i najpoznatijeg Putinovog oponenta. Nakon što je njihovo druženje preraslo u prijateljski odnos, Njemcov je likvidiran u veljači 2015. Ovaj intimni portret sniman je kroz posljednje tri godine njegova života i uvodi nas u svijet ruske politike u trenutku kada glasovi otpora postaju sve brojniji i jači. Zosya Rodkevich prikazuje ga s velikom dozom simpatije i onda kad se s njim ne slaže. Njezin pogled, lišen nepotrebne patetike, odiše iskrenom ljudskom toplinom. Spomenuti dokumentarac nagrađen je “Zlatnim rogom” za režiju i najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Krakowu te posebnom nagradom žirija na “Odessa Film Festivalu”. “Moj prijatelj Boris Njemcov” bit će prikazan u srijedu, 7. prosinca u 20 sati u kinu Europa.

Izraelski dokumentarist Eyal Sivan još je jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana tri njegova filma: “Izkor”, “Specijalist” te “Jaffa, paklena naranča”. Sivan je autor niza antologijskih dokumentarnih filmova, a pored toga objavljuje, drži predavanja i organizira događaje o izraelsko-palestinskom konfliktu, dokumentarističkom filmskom stvaralaštvu i etici, političkim zločinima i reprezentaciji, političkom korištenju sjećanja, genocidu i reprezentaciji počinitelja, itd. Sivan će u suradnji sa Restartom održati masterclass “O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu” koji će se održati u petak, 9. prosinca u “Dokukinu KIC”, a bit će prisutan i na projekcijama filmova “Specijalist” i “Jaffa, paklena naranča”. Na masterclassu Eyal Sivan govorit će o 30 godina vlastite prakse i istraživanja vezanog uz vizualne i narativne modalitete političkih zločina u kolonijalnim i post-kolonijalnim uvjetima (kako u Europi, tako i u Izraelu-Palestini). Također će se i kritički osvrnuti na tradicionalne moduse filmske, preciznije dokumentarističke tradicije, i njezin modus pričanja povijesti.

eyal-sivan-specijalist
Dokumentarni film “Ideja mora” na festivalu će predstaviti belgijska autorica Nina de Vroome. Spomenuti film vodi gledatelje u pomorski internat IBIS u Ostendu, u zgrade okrenute prema moru u kojima dječaci od šest do šesnaest godina spavaju, jedu, igraju se i uče. Uče kako čitati pomorske karte, ali i kako čitati samo more; uče protokole za plovidbu, ali i plove na ribarskim brodovima. Uče biologiju mora, ali i promatraju svakodnevni ulov i gledaju preko palube.

nina-de-vroome-ideja-mora

U učionicama, more je ideja, nestalna ćud mu je zarobljena u slovima i slikama. Projekcija filma “Ideja mora” održat će se u nedjelju, 11. prosinca u 18 sati u MM centru “Studentskog centra”.