I dok se još naveliko govori o mogućem neprolasku gradskog Proračuna za iduću godinu, što bi na koncu moglo značiti i prijevremeni kraj vladavine gradonačelnika Milana Bandića, dvije velike stranke još uvijek nisu istaknule svoje gradonačelničke kandidate. Razlog su, tvrde nam upućeni, unutarstranačke “igrice” u obje stranke, i HDZ-u i SDP-u, ali i nepostojanje osobe koja bi bila dovoljno jaka boriti se, kako s Milanom Bandićem, tako i s najizglednijim kadidatkinjama za drugi krug – nezavisnom Sandrom Švaljek i HNS-ovom Ankom Mrak Taritaš.

Iako su neki mediji prenijeli informaciju da bi SDP mogao na izbore bez svog zagrebačkog gradonačelničkog kandidata, odnosno, da bi mogao podržati HNS-ovu kandidatkinju, iz zagrebačkog vodstva te stranke dolaze drugačije informacije.

– Nikada ne zatvaramo vrata nikome. No, u procesu smo odlučivanja tko će biti naš kandidat (ili kandidatkinja) za zagrebačkog gradonačelnika, a onda ćemo izaći i s imenom. SDP kao daleko najjača oporbena stranka nikada neće pristati na ucjene i medijske pritiske manjih partnera. Partneri ne pregovaraju preko medija – rekao nam je izvor blizak vodstvu SDP-a.

Ideja da bi zagrebački SDP trebao podržati Anku Mrak Taritaš za gradonačelnicu došla je od novog potpredsjednika te stranke – Peđe Grbina. No ona se nije svidjela još jednom potpredsjedniku – Zlatku Komadini, koji je Grbina podsjetio da je član vodstva SDP-a, a ne HNS-a, a nije se svidjela ni zagrebačkim SDP-ovcima koji stranačkom kolegi poručuju kako je odluka o gradonačelničkom kandidatu odluka lokalne organizacije, u ovom slučaju – zagrebačke, ne pulske.

Dok u HNS-u možebitnu podršku SDP-a svojoj kandidatkinji pozdravljaju, smatraju da ona mora biti puno šira od samo stranačke. Potpredsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak za Dalje.com je rekao:

U svakom slučaju, podrška za gradonačelničku kandidaturu mora biti puno šira od usko stranačke jer niti jedan kandidat ne može na račun samo jedne političke opcije dobiti većinsko povjerenje građana Zagreba. Naša kandidatkinja Anka Mrak Taritaš vrlo je precizno, vrlo jasno i otvoreno predstavila svoj program za Zagreb – Pametni grad. Takav program traži potporu svih onih sugrađana koji žele živjeti u jednom pristojnom, otvorenom, kvalitetno organiziranom gradu, gradu koji brine o problemima svojih sugrađana i rješava ih, gradu u kojem se u svakom trenutku zna na što se i kako se troši novac. Svi oni koji će takav program i osobu koja ga nosi podržati i više su nego dobrodošli sa svojom potporom, a ako takva podrška bude iskazana i od kolega iz SDP-a, to će biti odličan znak da su i oni prepoznali kvalitetu kandidature i programa Anke Mrak Taritaš.

No čini se da HDZ-ov zagrebački čelnik Andrija Mikulić igra drugačiju igru.

– Njemu izbori za gradonačelnika nisu bitni jer zna da protiv Bandića nema nikakve šanse, njemu se jedino bitno održati na čelu gradskog ogranka te stranke pa je stoga i izveo manevar s Proračunom – tvrdi nam izvor blizak vodstvu HDZ-a. Prema riječima našeg izvora, Mikulić i skupštinski HDZ-ovci vjerojatno neće Bandiću podržati Proračun, onda će se Mikulić kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, izbore izgubiti i ispasti “žrtveno janje”, a kao utješna nagrada, nada se, ostati će mu predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a. Slično je napravila i Margareta Mađerić, govori nam naš izvor i nastavlja:

– Kandidirala se na izborima 2013., koji su po nju neslavno završili, a zbog žrtve koju je učinila za stranku ušla je u predsjedništvo gradskog HDZ-a, dok ju je Tomislav Karamarko kasnije uvrstio i na listu za Sabor. No, Andrija Mikulić sve to radi na svoju ruku, bez podrške sve većeg broja zagrebačkih HDZ-ovaca i bez podrške vodstva stranke pa ne bi čudilo da mu cijeli plan padne u vodu te da ga predsjednik stranke Andrej Plenković pošalje u politički zaborav – zaključuje naš izvor iz HDZ-a.

U svakom slučaju, burni su dani pred nama. Dvadesetog prosinca, na sudbonosnoj sjednici Gradske skupštine, saznat ćemo hoće li Zagreb na privremeno financiranje ili ne. Ako Proračun ne prođe, nova sjednica održat će se tjedan dana kasnije, a na njoj ćemo, pak, saznati imamo li privremeno financiranje ili će Vlada morati imenovati povjerenika koji će gradom upravljati do izbora u svibnju iduće godine.