Ivan Pernar bez dlake na jeziku – o mogućoj svojoj kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika, o Pročistaču otpadnih voda i ugovoru koji Grad Zagreb ima s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode, o Marijanu Hanžekoviću, Milanu Bandiću i Andriji Mikuliću…

Mislite li se kandidirati za gradonačelnika? Hoćete li to učiniti i o čemu to ovisi?

Puno je razloga zašto se bih kandidirao, ali svi ti razlozi su nebitni ako me narod ne podržava. Znači, spreman sam izaći na izbore samo ako građani to žele.

Kako planirate saznati što građani žele – provest ćete anketu?

Točno, zanimaju me ankete javnog mnijenja. Ako 10 posto Zagrepčana to želi, ja ću u tu utrku ući.

Što nudite Zagrepčanima naspram ovih već poznatih kandidata?

Sve suprotno od njih – oni nude bijedu i siromaštvo, a ja nudim jedan bolji i normalniji život, u suštini za sve, a ne samo za odabranu grupu ljudi.

Na koji način to mislite ostvariti? Zagreb ima mnogo novca, ali i mnogo troškova?

Puno troši jer se puno krade. Na Pročistaču otpadnih voda je ukradeno 600 milijuna eura. Projekt koji je koštao recimo 278 milijuna eura i koji je, da se financirao na bilo koji mogući način, mogao koštati najviše 400 milijuna eura – to je nalaz Državne revizije … u tom Ugovoru o javno-privatnom partnerstvu koji je Bandić potpisao 2000. godine s tom firmom Zagrebačke otpadne vode na kraju će Grad Zagreb tj. sve nas koštati milijardu eura, dakle, 600 milijuna eura više. Na tom jednom projektu ukradeno je, ako preračunate u kune, četiri i pol milijarde kuna. Dakle, cijeli jedan Proračun je Milan Bandić i njegova klika pokrala na tom projektu. Naravno, onda novaca nema, onda se mora štedjeti, smanjuju se prava, povećavaju obveze – i to je ta politika protiv koje se ja borim.

Velike iznose ste spomenuli, kako to da nema istraga, DORH-a, USKOK-a?

Državna revizija kaže da se to financiralo na bilo koji drugi način osim javno-privatnim partnerstvom – bilo bi puno jeftinije, a jasno je da je ovdje javna samo odgovornost, a privatna je samo korist, ili bolje rečeno – javna je samo šteta, a privatna je samo korist … iako je taj Ugovor evidentno štetan, nikada DORH nije dizao nikakve prijave što znači da su svi skupa umreženi, umočeni.

Dižu optužnice za štandove, za automobile i slične nepodopštine, a ne za ovakve stvari?

Ovi procesi koji se vode protiv Milana Bandića u ovom trenutku su čisti lov na vještice čiji je jedini cilj maknuti Bandića iz izborne utrke putem pravnih metoda. Dakle, to nije obračun s korupcijom jer se tu njemu predbacuje da je zaposlio nekoga bez natječaja, dok ovaj pravi kriminal na Pročistaču otpadnih voda, zbog čega skuplje plaćama maltene odvodnju nego dovodnju tj. samu vodu, ma to je jedna luda priča i to je ono što ja Bandiću zamjeram. Ja njemu ne zamjeram sitni kriminal, to mogu shvatiti, ali ne mogu shvatiti da je cijeli jedan Proračun Grada Zagreba ukraden, to je neprihvatljivo. To prelazi sfere nekog racionalnog ponašanja i ulazi u sferu socijalne patologije.

ivan-pernar-2

Kako gledate na ostale gradonačelničke kandidate?

Oni nemaju rješenja. Oni ne vide probleme, nemaju programe. Moj program je jasan. Jedna od stvari je, dakle, raskidanje ugovora o Pročistaču otpadnih voda što je, zapravo, ugovor za pranje para.

Zalažem se za to i da Grad Zagreb raskine ugovor s Hanžekovićem, da on prestane zastupati Grad Zagreb i da umjesto njegovog privatnog ureda poslove prisilne naplate vode pravne službe unutar Zagrebačkog holdinga odnosno unutar Grada Zagreba. Pa ne može se samo tako privatizirati taj posao, pa da onda Marijan Hanžeković daje 10 milijuna kuna za Bandićevu slobodu, znači, to je jedan očiti sukob interesa. Pogledajte, s jedne strane Marijan Hanžeković tuži mene, Ivana Pernara, a s druge štiti Milana Bandića. Znači, time se tu mene napada i medijski i pravno, a Bandića i medijski i pravno štiti.

Na građanima je da procijene čije ljude žele imati izabrane na izborima – da li žele imati one koji služe jednome masonu odnosno one koji rade skupa s jednim masonom ili s čovjekom koji je ustao protiv te masonerije koja masakrira hrvatski narod putem ovrha.

I na koncu, želim da se konačno žičara stavi u pogon. To je jedna turistički važna stvar za koju je Zagreb lišio upravo Milan Bandić, nitko drugi.

A drugi projekti, ima toga puno što se godinama, pa i desetljećima obećava – od rotora, novih mostova, bolnice u Blatu i slično?

Ma pogledajte samo koliko je novca ulupano u Snježnu kraljicu. Otišli su milijuni za što, za događaj koji traje tri dana i koji nakon odlaska Janice Kostelić sa scene više nikoga ne zanima, a žičara koju građani Zagreba mogu koristiti 365 dana u godini, ona nije u funkciji. O čemu mi pričamo, radi se o slomu moralnih ljudskih vrijednosti i padu zdravog razuna, na žalost, voljom birača. Ono što je najžalosnije je što građani Zagreba do sada nisu imali alternativu. Svi koji su do sada išli protiv Bandića bili su više slični njemu nego različiti.

Ako bi se Bandiću skidao imunitet zbog jumbo plakata, ja bih glasao protiv. Ako zbog zapošljavanja nekog uhljeba, bio bih protiv skidanja imuniteta, ako bi mu se sudilo jer je Milu Horvat automobilom prevezao na liječenje, isto bih glasao protiv, ali kada bi došlo na red pitanje Pročistača otpadnih voda – tu bih digao ruku za skidanje imuniteta jer za tako štetan ugovor nema opravdanja.

Što bi bilo s Pročistačem da se raskine Ugovor?

Znaju oni koliko je to koštalo i toliko im treba platiti, a ne da se njima plati tri puta više nego što to vrijedi. Ako to košta 278 milijuna eura onda toliko treba i platiti, a ne milijardu. Ne može se nešto preplćivati tri-četiri puta. Treba im dati koliko su uložili i doviđenja.

Bili ste u pučkoj kuhinji, kako pomoći siromašnima, beskućnicima?

Po meni treba produljiti radno vrijeme pučke kuhinje, za početak. Na taj način mogle bi se izbjeći gužve. Osim toga, trebalo bi otvoriti i neko sklonište za beskućnike, bliže centru. I pučku kuhinju blizu Dubrave ili u Sesvetama. Kosnica je predaleko, to je kao neka segregacija.

Mikulić, Bandić i Proračun?

Andrija Mikulić, ja vam mogu reći sa ljudske strane. S ljudske strane, on je meni simpatičan čovjek, ali s političke – tko je s HDZ-om tikve sadio u glavu će mu se obiti. U koga se Bandić pouzda da će ga spasiti, u pravnom smislu tko? Mason Marijan Hanžeković, a u političkom HDZ. Znači, on se jednostavno vezao, kako kaže Franjo Tuđman, i s crnim vragom kako bi zadržao tu vlast. Ali na kraju će mu se sve to obiti o glavu.