U želji da sačuva od zaborava male, nevidljive i marginalizirane priče i pojedince, regionalno udruženje građana „Klub putnika“ realiziralo je tijekom ove godine projekt „Mape nevidljivog Balkana“. Anegdote, crtice, zapažanja i sjećanja do sada dostupne javnosti na internet stranici Nevidljivi Balkan, od danas ćemo moći čitati u hodu, putem mobilne aplikacije. Kad god se nađete u blizini mjesta o kojem je ranije napisana priča, aplikacija će se oglasiti i pozvati vas da se upoznate s kuriozitetom o datoj lokaciji.

Priče o ljudima, lokalnim legendama, fotografije ulične umjetnosti i bizarnosti koje su se zaista dogodile zabilježene su na internet stranici projekta. Podaci nisu ni nalik onome što se obično nalazi na službenim turističkim sajtovima i brošurama. „Mape nevidljivog Balkana“ nam daju priliku da otkrijemo priče drugačije od onih koje su dio naše svakodnevice, pružaju mogućnost da zavirimo u povijest – ne onu koju su pisali pobjednici, već povijest koju su proživljavali ljudi oko nas, a da o tome jedva ponešto znamo.

Ono što projekt čini posebno interesantnim, jest činjenica da je on interaktivan, odnosno da svatko od nas može biti autor priče. Ako želite i sami biti kroničar prošlih vremena ili biograf i spriječiti da važne priče o malim ljudima padnu u zaborav, prijavite se ovdje ili pošaljite mejl na mnb@klubputnika.org.

Aplikacija se može preuzeti u Google Play prodavnici.

Projekt „Mape nevidljivog Balkana“, koji se provodi u partnerstvu s organizacijom „Tačka komunikacije“, jedan je od prošlogodišnjih pobjednika na natječaju “Superste”, u okviru kojeg Erste Banka, s partnerskom Fondacijom Dokukino, novčano i mentorski podržava projekte inspirirane problemima u društvu, koji stvaraju nove sadržaje u području kulture, umjetnosti i obrazovanja.