Zlatko Hasanbegović, izvor slike: Facebook

Zagrebački Proračun prolazi na sjednici Skupštine 20. prosinca, raspušta se zagrebačka organizacija HDZ-a, na njeno čelo potom dolazi Zlatko Hasanbegović, a u izbornu utrku za metropolu uključuje se nezavisna Bruna Esih uz potporu HDZ-a – najvjerojatniji je scenarij koji će se odigradi u narednih mjesec i pol dana, potvrdilo je za Dalje.com više izvora bliskih vodstvu te stranke.

Andriji Mikuliću dani su odbrojani, a cijeli manevar s Proračunom izveo je na svoju ruku, i to kako bi se spasio od raspuštanja zagrebačke HDZ-ove organizacije, što Andrej Plenković planira učiniti tijekom siječnja. Pokušava Mikulić, poput Bandića, vladati autokratski, no to mu ne ide od ruke. Dapače, iz dana u dan ima sve više neprijatelja, kako u Zagrebu, tako i u vrhu stranke. Čak mu i mentor Milijan Brkić, zahvaljujući kojemu i je ušao u Sabor, polako okreće leđa – tvrde nam naši dobro upućeni izvori.

Podsjetimo, Andrija Mikulić je na sjednici Skupštine prvog dana prosinca najavio da HDZ najvjerojatnije neće podržati Proračun što bi u konačnici značilo i prijevremeni odlazak Milana Bandića s čela Zagreba. Ako, dakle, ne bi prošlo ni privremeno financiranje – Bandić bi morao odstupiti, raspuštena bi bila Skupština, a gradom bi do izbora u svibnju upravljao povjerenik kojega bi imenovala Vlada. No, tu je zamisao Mikuliću iz glave izbacio sam Plenković rekavši da HDZ nema ni interesa ni koristi u rušenju Bandića tako da bi HDZ-ovci na Skupštini 20. prosinca trebali glasati za Proračun.

– U zagrebačkom HDZ-u traju prave “igre prijestolja”. Mikulić je manevar s rušenjem Bandića, a kasnije i planiranom kandidaturom za gradonačelnika, izveo kako bi se održao na čelu gradskog HDZ-a. U cijeloj bi priči ispao “žrtveno janje”, jer bi od Bandića izbore sigurno izgubio pa bi mu kao utješnu nagradu, računao je Mikulić, Plenković ostavio gradsku organizaciju – govore nam HDZ-ovci bliski vodstvu stranke te dodaju kako u “igrama prijestolja” sudjeluju još i Drago Prgomet te među brojnim HDZ-ovcima iznimno nepopularni Zvonko Milas.

– Svaki od njih bi se rado domogao Zagreba, no teško da će im to proći. Prgometa mnogi smatraju izdajnikom – otišao je u MOST, pa pregovarao s Milanovićem i Kotromanovićem da bi se na koncu vratio u HDZ. Milasa, pak, mnogi ne mogu ni vidjeti jer je bio poznat kao “potrčko” bivše HDZ-ovke i premijerke Jadranke Kosor, radio je iza leđa ministru branitelja Tomi Medvedu, ali i Hasanbegoviću otkako je saznao da bi upravo on trebao preuzeti kormilo zagrebačkog HDZ-a – zaključuju izvori portala Dalje.com