Od jabukovače do likera i poznatog kuhanog vina, sve do fritula, kobasica, sarme, pa i hladetine, u adventskim će se kućicama zaista za svakog Zagrepčana i turista štogod pronaći. Ovu su široku gastro ponudu začinili i okusi Jadrana na Europskome trgu, a sadržajima proširili štandovi sa suvenirima i originalnim ručnim radovima na Zrinjevcu i Trgu bana Jelačića. Znatiželjnih je posjetitelja i turista puno, posjećuju kućice, jedu, piju i fotografiraju se.

Posjetitelje Adventa nije smetala ni hladnoća, pa su se uz grijalice i dobru hranu, međusobno zabavljali. U koje god doba krenete izvidjeti kućice i što mogu ponuditi, zateći ćete se u barem maloj gužvi. Oko svakog od štanda ili kućice s ponudom hrane ili pića skupi se određena grupa ljudi. Turiste posebice zanima Advent, stoga vidimo i skupine turista kako sa svojim turističim vodičem slušaju o zagrebačkoj božićnoj tradiciji.

dsc07824

Mirna i Ivona iz Sesveta česte su posjetiteljice Adventa, a svoju su božićnu čaroliju doživjele na Strossu i Tomislavcu:

– Jako mi je lijepo bilo na Strossmayerovom trgu i na Adventu kod Klovićevih dvora, gdje je posebice divno navečer zbog prekrasnog božićnog ugođaja i glazbenih događaja na otvorenom te zbog posebnog pogleda na cijeli grad – kaže Mirna.

– Na Tomislavcu je lijepo zbog klizališta i Ledenog vidikovca gdje se dolazi uživati uz čašu kuhanog vina i imaš pogled na cijeli Tomislavov trg. A u Kurelčevoj ulici su definitivno najfinije kobase u gradu – uz smijeh je zaključila Ivona.

Tomislavov trg, Trg bana Jelačića, Advent na Klovićevim dvorima, Zrinjevac, Europski trg te uvijek aktualno Fuliranje – ponuda je zaista bogata, stoga se sve ni ne može obići u jednome izlasku.

– I ove godine je sve odlično organizirano, ali nismo još stigli sve obići, zasad samo jedemo hot dog i pijemo pivo, pa ćemo vidjeti kamo dalje – kaže Dominik iz Dubrave, koji na zagrebački Advent dolazi svake godine u društvu prijatelja.

dsc07797

I dok je preko dana ljubiteljima Božića najdraže jesti fritule sa čokoladom ili možda šećerom, oni koji danju rade, više će uživati u večernjem posjetu klizalištu koje tada okupi povelik broj klizača, ali i posjetitelja oko obližnjih kućica.

Advent u Zagrebu i proteklih je godina okupljao velik broj posjetitelja, ali ove godine dobra zimska turistička sezona mogla bi nadmašiti i najbolje dosadašnje rezultate.

Autor: Vedrana Mišković

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript