Jelena Pavičić Vukičević

Razgovarali smo s Jelenom Pavičić Vukičević, predsjednicom Kluba liste grupe birača Milana Bandića u Gradskoj skupštini te potpredsjednicom Stranke rada i solidarnosti koja se nada da će Proračun na sjednici 20. prosinca ipak proći, da će se naći dovoljno zdravog razuma pa da se ne izaziva nikome potrebna politička kriza u glavnom gradu.

Što očekujete od predstojeće sjednice Skupštine, na rasporedu 20. prosinca?

U proteklih 16 godina u kojima je Gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem predlagala Proračun, često smo se nalazili u naizgled bezizlaznim situacijama kada su nam politički analitičari i politički konkurenti predviđali slom. No, svaki je puta pobijedio zdravi razum jer se samo u stabilnim uvjetima mogu očekivati pozitivni ekonomski rezultati. Nadamo se da će tako biti i ovoga puta.

Kako komentirate najavu skupštinskog predsjednika i prvog gradskog HDZ-ovca Andrije Mikulića koji je najavio da on i njegovi zastupnici neće podržati Proračun?

Kadrovske i političke koncepcije drugih stranaka ne komentiramo. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u prethodnoj raspravi o Prijedlogu proračuna, kao i svima onima koji će svojim amandmanima učiniti Proračun još boljim te onima koji će ga podržati.

Je li ovaj Proračun “predizboran”, kako ga neki nazivaju?

Svaki je proračun ujedno i predizborni: ako smo dobro planirali u kontekstu očekivanja građana, tada možemo očekivati ponovnu podršku na izborima; ako nismo potaknuli novi razvoj i ispunili očekivanja, na izborima možemo očekivati i loše rezultate.

Stranka rada i solidarnosti i Klub liste grupe birača Milana Bandića unutar rasprave o Proračunu Grada Zagreba za 2017. godinu ističe da se radi o višegodišnjem i kontinuiranom ustrajanju na balansu između socijalnih programa, izgradnje i uređenja komunalne infrastrukture i društvenih projekata te gospodarskih programa koja potiču nova zapošljevanja.

A što je sa svim novostima koje donosi Prijedlog proračuna, upravo za njih oporba govori da su predizborne?

Žao nam je da se besplatni udžbenici, naknada umirovljenicima i roditeljima odgajateljima te spuštanje ovlasti i financija vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora smatraju “predizbornim trikom”. Naša namjera da se zagrebačka mjesna samouprava otvori prema građanima te u otvorenom dijalogu utvrdi prioritete što će se i kako uređivati u njihovoj ulici i njihovom kvartu, nisu prazne riječi, već zagrebačka realnost s početkom iduće godine.

Do izbora u svibnju još je šest mjeseci, što očekujete?

Jedno je sigurno, do općih lokalnih izbora 21. svibnja 2017. godine možemo očekivati još puno niskih udaraca. Niska stopa nezaposlenih u Gradu Zagrebu, ulice prepune zadovoljnih sugrađana i turista kada se u našem gradu traži “soba više” ohrabruju nas, unatoč svim problemima s kojima se susreće hrvatsko društvo, da zajedno doprinosimo gospodarskom rastu koji i nama i našoj djeci garantira bolja sutra.